37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Digitalizarea economiei – temă de dezbateri în Clubul de presă

Digitalizarea economiei – temă de dezbateri în Clubul de presă

17.01.2022349 views AGE
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Subiectul digitalizării economiei în Republica Moldova a fost discutat, vineri, 14 ianuarie 2022, în cadrul ședinței Clubului de presă pentru transformare digitală, sub egida Viceprim-ministrului pentru digitalizare, Iurie Țurcanu.

Participanții prezenți la ședință au fost informați despre cele mai noi acțiuni și decizii care s-au luat la nivel de Guvern, precum și acte adoptate recent de Parlament, menite să stimuleze economia, să încurajeze comerțul electronic, să reducă birocrația în relația dintre stat și antreprenori, să simplifice numărul de documente solicitate de autorități, să ofere acces la înființarea online a afacerilor, să faciliteze obținerea semnăturii electronice și să schimbe modul de prestare a serviciilor publice din tradiționale, la gișeu, în electronice, accesate online, prin identificare la distanță.

În discursul de deschidere, Iurie Țurcanu a menționat: „Pachetul de legi cu privire la digitalizarea economiei la care am lucrat împreună cu specialiștii entităților publice, cu asociațiile de profesioniști din domeniul public și privat, va revoluționa modul de interacțiune a statului cu antreprenorii. Este un început bun de transformare digitală a economie, beneficiile căreia le vom resimți fiecare.

La rândul său, Ministrul Economiei, a enumerat prioritățile ministerului pentru perioada următoare. „Acțiunile întreprinse de Guvern, printre care pachetul legislativ digital 1.0, deschid oportunități pentru digitalizarea societății, aspect care a rămas parțial în umbră din cauza crizelor cu care ne confruntăm în prezent. Agenții economici deja au posibilitatea să-și înregistreze și gestioneze afacerea de la distanță, iar în relațiile de muncă nu mai sunt nevoiți să prezinte acte semnate olograf. Avantajul-cheie al țării noastre în trecerea către economia digitală îl reprezintă industria IT bine dezvoltată, care contribuie deja cu 3.5% la formarea PIB, și care are un trend de creștere accelerat în ultimii ani, ajungând la 7.3 miliarde de lei vânzări în anul 2020, cu o creștere de 10% în pofida crizei pandemice. Exporturile IT au ajuns la 258,47 milioane dolari SUA în anul 2020. Alte direcții la care lucrăm sunt susținerea startup-urilor și a inovațiilor, dar și dezvoltarea comerțului electronic pentru a ajunge din urmă țările din regiune”, a precizat ministrul.

Între noutățile digitale anunțate de directorul AGE, Olga Tumuruc, se numără lansarea în curând a unui serviciu guvernamental electronic de livrare MDelivery, noua semnătură digitală mobilă MobiSign, o nouă platformă de accesare electronică a anumitor servicii de stat, împuternicirile la distanță și alte soluții digitale la care se lucrează în prezent și care duc la crearea unui mediu de business favorabil, oferă un cadru sustenabil economiei, aduc valoare adaugată antreprenoriatului și sporesc competitivitatea țării prin interacțiuni digitale mult mai transparente, mai operative și mai în pas cu standardele internaționale și cu cerințele dictate de timp. În același context, Olga Tumuruc a îndemnat reprezentanții businessului să utilizeze Portalul guvernamental al cetățeanului și antreprenorului (MCabinet), precizând că această platformă este una sigură, iar antreprenorii trebuie să aibă încredere în datele procesate prin intermediul acestui portal, în care accesul se face doar în baza cheii electronice.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...