Conducerea Serviciului Vamal a participat la ședința cu reprezentanții mediului de afaceri sub genericul ,,Zonele Economice Libere în contextul modificărilor de concept din noul Cod Vamal 95/2021”, desfășurată pe platforma Consiliului Economic pe lângă Prim-ministrul Republicii Moldova.
Ședința a fost desfășurată în cadrul Grupului de lucru nr.2 „Facilitarea către tranziția verde și comerțul transfrontalier”, prezidat de către Asociația Businessului European (EBA).
Scopul ședinței a fost concentrat pe crearea unui climat economic transparent și deschis spre o cooperare eficientă dintre organul vamal și reprezentanții mediului de afaceri, prin prisma prevederilor noului Cod vamal.
Astfel, în cadrul ședinței au fost prezentate și discutate prevederile noului Cod vamal ce urmează să intre în vigoare începând cu 1 ianuarie 2024, nemijlocit prevederile ce vizează Zonele Economice Libere.
La dialog au participat circa 54 reprezentanți ai mediului de afaceri, care au avut oportunitatea să adreseze întrebări și să primească răspunsuri la toate subiectele de interes.
Conducerea Serviciului Vamal a reiterat că, implementarea noului Cod vamal reprezintă unul dintre principalele angajamente asumate pentru implementarea Acordului de Asociere UE-Moldova și integrarea europeană și, de la 1 ianuarie 2024, noua legislație vamală racordată la acquis-ul european va oferi agenților economici mai multe beneficii, servicii digitalizate și reducerea birocrației.
Un alt subiect menționat a vizat campania de informare ce include sesiuni tematice cu mediul de afaceri, pentru familiarizarea cu modificările ce vor fi introduse odată cu intrarea în vigoare a prevederilor noului Cod vamal, organizate de Serviciul Vamal și Misiunea Înalților Consilieri UE. În context, directorul Serviciului Vamal a invitat toți reprezentanții businessului să participe la ședința de informare din 16 noiembrie, la Chișinău, dar și s-a convenit pe continuarea desfășurării ședințelor tematice.
La rândul lor, reprezentanții mediului de afaceri au apreciat buna cooperare cu instituția vamală, manifestată prin transparență și informarea continuă a publicului larg cu cele mai noi modificări asociate domeniului administrării vamale, dar și despre prevederile noului Cod vamal.
Reprezentanții mediului de afaceri au înaintat mai multe propuneri, care au fost analizate de către părți în cadrul evenimentului și au exprimat încrederea că deciziile ulterioare vor contribui la dezvoltarea și îmbunătățirea condițiilor de activitate, în corelare cu noile tendințe în dezvoltarea economiei țării.