37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Despre unele modificări operate în Darea de seamă IPC 21

Despre unele modificări operate în Darea de seamă IPC 21

13.03.2023280 views CNAS
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Prin Ordinul Ministrului Finanţelor nr. 25 din 3 martie 2023 (Monitorul Oficial nr. 75-78 din 7 martie 2023) au fost operate modificări în Ordinul Ministrului Finanţelor nr. 94 din 30 iulie 2020 prin care a fost aprobat formularul Dării de seamă IPC 21.

Potrivit modificărilor operate, Tipul Dării de seamă IPC 21 „Corectarea datelor persoanei asigurate pentru o perioadă supusă anterior controlului fiscal" a fost substituit cu „Corectarea datelor persoanei asigurate, inclusiv pentru o perioadă supusă anterior controlului fiscal".

Modificarea menţionată prevede acceptarea corectărilor care nu modifică datele financiare ale persoanelor asigurate, similar modului de corectare a acestor date pentru perioadele în care agentul economic a fost supus controlului fiscal. Acest proces va simplifica considerabil efortul depus de către unităţile economice la efectuarea corectărilor necesare în Dările de seamă deoarece, permite includerea în darea de seamă a tipului menţionat doar persoana pentru care se modifică datele nefinanciare.

Aşadar, la prezentarea Dării de seamă IPC 21 cu bifarea tipului „Corectarea datelor persoanei asigurate, inclusiv pentru o perioadă supusă anterior controlului fiscal" entitatea economică va include în darea de seamă persoana pentru care se modifică categoria persoanei asigurate,  perioada de muncă, codul funcţiei însă, datele financiare (baza de calcul a contribuţiilor de asigurări sociale, contribuţia calculată) vor fi indicate acele care au fost declarate iniţial prin intermediul dării de seamă primare sau de corectare.

Reieşind din cele menţionate, modificarea simplifică procesul de efectuare a acestor corectări pentru unităţile economice, precum şi neadmiterea de erori în datele declarate iniţial corect. 

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...