37.9k
Home  »  Articole  »  Contabilitate   »   Despăgubiri de asigurare: aspecte contabile și fiscale în exemple

Despăgubiri de asigurare: aspecte contabile și fiscale în exemple

Context Incertitudinile legate de evidența contabilă și fiscală a operațiunilor ce țin de reflectarea pierderilor, legate de deteriorarea bunurilor asigurate, și de despăgubirile de asigurare, stabilite de asigurator, rămân pe ordinea de zi a persoanelor asigurate. Însă, sunt și noutăți bune. După părerea noastră, în ultima perioadă de timp Serviciul Fiscal de Stat, în explicațiile sale, a confirmat dreptul persoanei asigurate la trecerea în cont a sumei TVA, legate de serviciile unui terț, con...

Această informație este protejata

Pentru a vizualiza vă rugăm să vă autentificați

Inregistrare Autentificare

Comentarii

 1. Negara Ghenadie spune:

  raspunsul MinFinului …. Va rugam sa ne comunicati si argumentele MinFinului… mersi. cu stima, g.n.

  1. Ciobanu Veaceslav spune:

   In argumentare se face referinta la pct.37, 42 si 43 subpct.4 ale SNC Politici contabile, modificari ale estimatilor contabile … in partea ce tine de evenimentele ulterioare datei raportarii pina la dasta semnarii situatiilor financiare care au influentat pozitia financiara, performanta financiaras sau fluxul de numerar al entitatii.

   1. Negara Ghenadie spune:

    mersi. este o pozitie discutabila. cu stima

 2. Negara Ghenadie spune:

  astazi trebuie mai atent cu "necesara si ordinara", intrucit riscul survenirii unor cheltuieli ca urmare a accidentelor la utilizarea parcului auto este unul inerent activitatii de intreprinzator, deci caracteristic acestei activitati. Totodata se va tine cont, ca contul 723 este utilizat in situatii de calamitate, razboi, perturbari politice, modificari legislative (de exemplu edenredu daca se va lichida atunci toate pierderile se vor acumula in acest cont). cu stima

  1. Ciobanu Veaceslav spune:

   A ramas ca caracterul inerent al acestor pierderi sa fie acceptat de inspectorii SFS.

   1. Negara Ghenadie spune:

    credem in continuare in suprematia legii, nu a acceptului/ neacceptului in dependenta de conjunctura a unor inspectori fiscali. cu stima.

 3. Negara Ghenadie spune:

  ce scuze… dar consideram ca invocarea art. 99(1) CF in analize nu se justifica prin prisma notiunii de relatie specifica. cu stima.

  1. Ciobanu Veaceslav spune:

   Aici am reiesit din intelegerea personala a acestei prevederi bazata pe practica fiscala pe care o cunosc. Principalul in aceata concluzie este ca livrarea impozabila a livrarii impozabile nu va fi mai mica decit valoarea de piata a bunului transmis. Pot fi aplicate si prevederile alin.(5) art.97 CF.

   1. Negara Ghenadie spune:

    in intelegerea noastra personala in situatia cind asiguratul renunta la dreptul de prorietate asupra obiectului asigurat in acest caz in favoarea asiguratorului nu este intocmai o livrare din pdv a titlului III Cf al RM. consideram ca in acest caz obiectului asigurat este aplicabila norma din art. 102(8) CF al RM, intrucit contabil MFanalizat trebuie initial casat.

 4. Negara Ghenadie spune:

  unele mici sugestii care reese din prevederile CF RM: , 

  – deprecierea MF analizat se va reflecta in rd. 03041 VEN12 (art. 24(18) CF);

  – deprecierea MF analizat nu se va regasi in anexa 4 la HG 289/ 2007 (art. 26.1(15) CF)

  – cheltuielile cu reparatiile in cazul analizat nu se deduc intrucit conform p. 30 din SNC INC  acestea se capitalizeaza si nu sunt inregistrate la cheltuieli (art. 26.1(10), 44(7) CF);

  – cheltuielile cu reparatiile in cazul analizat nu majoreaza baza valorica a MF intrucit nu corespund conditiilor p. 20.1 HG 289/ 2007 (art. 26.1(17) CF).

   

  cu stima, g.n.

   

   

  1. Ciobanu Veaceslav spune:

   Pierderile, legate de MF, inregistrate in rezultatul unui accident, nu este un exemplu clasic de depreciere. Aici merge vorba ca unele componente ale mijlocului fix au fost distruse si au fost inlocuite cu altele (IFRS au prevederi certe pentru aceasta situatie IAS 16 pct.13). Prin ajustarile fiscale propuse (r. 034046) am evidentiat anume acest fapt. Am reiesit din continutul economic al acestor fapte economice si principiile generale care stau la baza Codului fiscal – pierderile nejutificate nu pot fi deduse in scopuri fiscale, iar Dvs va referiti la rationamente dezagregate. Da, in anexa nr.4 la HG 289/2007 nu este prevazuta acest tip de ajustare a bazei valorice a MF in scopuri fiscale, dar sunt sigur ca pe viitor va fi prevazut ceva in acest document in acest sens deoarece nu poate fi dedusa in scopuri fiscale, inclusiv in exemplul analizat, si partea distrusa a MF si cheltuielile de inlocuire. In articol am propus o solutie reiesind din formatul actual al anexei, dar respectind principiile despre care am vorbit mai sus.

   Una din concluziile principale ale acestui articol este urmatoarea: atit in evidenta contabila cit si in cea fiscala faptele economice de distrugerea MF in rezultatul accidentului, cit si reparatia ulterioara a acestuia se reflecta distinct! Nu se compenseaza una cu alta, cum se procedeaza in multe cazuri in practica contabila. Astfel, cheltuielile ulterioare de reparatie sunt deductibile in scopuri fiscale deoarece sunt legate de activitatea de intreprinzator.

   Va multumesc pentru comentarii.

   1. Negara Ghenadie spune:

    mersi… da o trebuit sa deschid dex-u ca sa nteleg la ce Va referiti in cazul rationamentului dezagregat. in raport cu rationamentul nostru am indicat expres normele fiscale care reglementeaza cazul analizat, or, impozitarea nu se face pe principii contabile, dar pe norme fiscale. cu stima.

    PS apropo din practica, de regula nu se contabilizeaza deprecierea, astfel ca pe de o parte avem cheltuieli cu reparatii, pe de alta parte avem venit din pierderea fortata a propietatii, asta deoarece lumea nu cunoaste bine prevederile p. 30 SNC INC , aplicabile in virtutea art. 44(7) CF al RM.

Articole similare

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...