37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Deșeurile pentru producerea cimentului vor fi pasibile importului

Deșeurile pentru producerea cimentului vor fi pasibile importului

23.11.2018711 views Monitorul Fisc.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Agenții economici vor putea importa nămol roșu (reziduu de bauxtină) și zgura de furnal. Parlamentul a votat în lectură finală un proiect de lege ce prevede modificări la Legea privind deșeurile. Acestea prevăd completarea tabelului nr. 7 din Lege, ce conține lista materiei primă secundară pasibilă importului cu cele 2 poziții menționate.

Potrivit autorilor, proiectul a fost elaborat ca urmare a adresării conducerii SA „Combinatul de ciment din Râbnița” către comisia parlamentară mediu și dezvoltare regională, care s-a confruntat cu problema lipsei nămolului roșu și a zgurii de furnal pe teritoriul RM – deșeuri destinate utilizării în calitate de materie primă secundară în industria de producere a cimentului.

Materialele respective erau importate în ultimii zece ani din Ucraina, însă, ca urmare a intrării în vigoare a Legii privind deșeurile, importul acestor produse a fost interzis.

Potrivit președintelui Comisiei mediu și dezvoltare regională, Radu Mudreac, în prezent legislaţia în vigoare interzice introducerea pe teritoriul țării a deşeurilor, reziduurilor de orice natură în stare brută sau prelucrată, iar aceste tipuri de deşeuri nu se regăsesc nici în lista reziduurilor exceptate de la regula generală.

Proiectul este elaborat pentru susținirea agenților economici.

Notă: Nămolul roşu este un deşeu rezultat din procesul Bayer de rafinare a bauxitei în vederea producerii aluminei. Zgura este principalul subprodus pentru metalurgia feroasă și are în compoziție acizi nereduși și compuși cu sulf ai metalelor.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...