Inițiativa legislativă pentru modificarea unor acte normative care are ca scop excluderea normelor de interpretare arbitrară și echivocă privind acordarea de către membrii organizațiilor obștești ale părinților, a suportului financiar pentru dezvoltarea instituției de învățământ este înregistrat în Parlament.
Astfel, proiectul prevede completarea alin. (3) al art. 152 din Codul fiscal cu o literă nouă c), astfel încât instituțiile publice de învățământ preșcolar, instituțiile publice de învățământ general și instituțiile publice de învățământ profesional tehnic, în scopul desfășurării activității de dezvoltare a bazei materiale a instituțiilor de învățământ, educație și instruire a copiilor, elevilor și a altor activități conexe, conform prevederilor Codului educației al Republicii Moldova nr.152/2014, să fie incluse în Lista beneficiarilor desemnării procentuale.
De asemenea, alin. (4) al aceluiași articol va prevedea că pentru beneficiarii prevăzuți la alin.(3) lit.c), lista urmează a fi stabilită după coordonarea acesteia cu Ministerul Educației și Cercetării.
Totodată, autorii inițiativei propun completarea art. 352 cu alin. (6) prin care se va permite deducerea donațiilor efectuate de către persoana fizică în beneficiul instituțiilor de învățământ preșcolar, general și profesional tehnic, în cuantum de până la 10% pe an, dintr-un salariu mediu lunar pe economie, prognozat și aprobat de Guvern pentru anul pentru care a fost acordat.
Prin derogare de la art.56 alin.(2) din Legea nr.100/2017 cu privire la actele normative, se propune ca noile prevederi să intre în vigoare la 1 ianuarie 2024.