37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Desemnarea procentuală, în competența Agenției Servicii Publice. Modificările au intrat în vigoare

Desemnarea procentuală, în competența Agenției Servicii Publice. Modificările au intrat în vigoare

03.01.2019725 views BizLaw
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Din 21 decembrie, recepționarea cererilor de participare la mecanismul desemnării procentuale și întocmirea listei beneficiarilor este efectuată de Agenția Servicii Publice (ASP).

La această dată au intrat în vigoare modificările legislative prin care Agenția Servicii Publice a preluat aceste atribuții de la Ministerul Justiției.

Astfel, ASP este instituția care întocmește anual lista beneficiarilor care pot participa la desemnarea procentuală. Agenția urmează să publice lista respectivă pe pagina sa oficială până la data de 31 decembrie a anului pentru care se face desemnarea.

Transferul de competențe a fost efectuat în ontextul în care verificarea condițiilor de eligibilitate, pentru beneficierea de facilitățile mecanismului de desemnare procentuală, se realizează inclusiv prin examinarea informației din Registrul de stat al persoanelor juridice, aflat în posesia ASP, precum și din considerentul că funcțiile Ministerului Justiției rezidă în elaborarea politicilor publice și nu în implementarea acestora.

Anterior, ASP a preluat de la Minister și competența de înregistrare a organizațiilor necomerciale.

Mecanismul desemnării procentuale este o modalitate indirectă prin care contribuabilii pot susține financiar activitatea organizațiilor necomerciale. Procedura se efectuează prin indicarea codului fiscal al unui singur beneficiar, în declarația cu privire la impozitul pe venit pentru anul precedent. Dreptul la efectuarea desemnării procentuale le revine doar persoanelor fizice, care nu desfășoară activitate de întreprinzător și care nu au datorii la bugetul public naţional pentru perioadele fiscale anterioare.

Mecanismul desemnării procentuale în cuantum de 2% din impozitul pe venit a fost adoptat în anul 2016 și este aplicat începând cu anul 2017, pentru venitul obținut în anul precedent.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...