37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Deschiderea unei afaceri s-ar putea face și on-line

Deschiderea unei afaceri s-ar putea face și on-line

28.10.2021169 views Consiliul Economic
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

La data de 17 octombrie 2021, Parlamentul a votat în prima lectură modificări la legislație care vor permite antreprenorilor să-și deschidă afacerile on-line. Mai mult, schimbările în legislație vor mai da posibilitate oamenilor de afaceri să facă on-line și modificări în actele de constituire a întreprinderii, și chiar să lichideze on-line afacerea.  

La momentul actual legislația conține un șir de piedici în procesul înregistrare a afacerilor la distanță. Pentru a face modificări în actele de constituire a afacerii, antreprenorul trebuie să se deplaseze fizic la instituții. În ultimii doi ani, însă, din cauza restricțiilor pandemice mulți antreprenori au fost blocați peste hotarele țării sau au stat în carantină, iar faptul că nu au putu face la distanță toate modificările necesare le-a limitat grav activitatea economică.

Astfel, după votarea în lectura a doua, modificările legislative vor impune autoritățile să accepte înregistrarea și lichidarea la distanță a afacerii și efectuarea modificărilor în actele de constituire prin utilizarea semnăturii electronice și a documentelor electronice.

Oferirea la distanță a serviciilor de deschidere, lichidare și modificare a actelor de constituire a afacerilor este foarte așteptată de comunitatea de afaceri din Moldova. Aceste propuneri au venit din partea sectorului asociativ de afaceri membru al Consiliului Economic pe lângă Prim-ministrul RM, în procesul de elaborare a Foii de parcurs pentru impulsionarea procesului de digitizare a economiei naționale și dezvoltare a comerțului electronic.

Ulterior experți naționali și internaționali ai BERD, GIZ Moldova, USAID (Programul Reforme Structurale în Moldova ) și IFC, la solicitarea Ministerului Economiei, în cadrul platformei Consiliului Economic pe lângă Prim-ministrul RM au elaborat modificările legislative, aprobate la data de 17.10.2021, de Parlament în prima lectură, care fac parte din primul Pachet legislativ pentru digitalizarea economiei.  

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...