37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Depozitarul Central Unic al Valorilor Mobiliare lansat!

Depozitarul Central Unic al Valorilor Mobiliare lansat!

22.05.20191.056 views Noi.md
(1 voturi, medie: 5,00 din 5)
Se încarcă...

În Moldova fost lansat ieri Depozitarul Central Unic al Valorilor Mobiliare, care va dezvolta piața financiară din țară, transmite Noi.md.

După cum s-a menționat în cardul evenimentului oficial dedicat lansării Depozitarului Central Unic al Valorilor Mobiliare (DCU), procesul intens de constituire a acestuia a durat doi ani. Noua instituție este responsabilă de înregistrarea, evidența și decontarea valorilor mobiliare emise de entitățile din Republica Moldova.

DCU își propune să faciliteze atragerea investițiilor în piața de capital locală și să dezvolte instrumente financiare noi. De asemenea, prin înființarea DCU este consolidată supravegherea infrastructurilor post-tranzacționare, în condițiile unei transparențe sporite și a unei siguranțe financiare. Astfel, Republica Moldova se va alinia la standardele internaționale, inclusiv la Principiile pentru Infrastructurile Pieței Financiare (PFMI) și la Regulamentul Uniunii Europene privind Depozitarii Centrali (CSDR).

”Depozitarul Central Unic al Valorilor Mobiliare reprezintă o etapă importantă spre transparența financiară și creșterea economică”, a declarat Octavian Armașu, guvernator al Băncii Naționale a Moldovei. „Este esențial ca noua instituție să devină unul dintre cei mai activi și eficienți actori în dezvoltarea pieței financiare, care să asigure păstrarea în siguranță a instrumentelor financiare și un grad înalt de protecție a operațiunilor”, a subliniat șeful băncii centrale.

La rîndul său, Alexandru Savva, director al Depozitarului Central Unic al Valorilor Mobiliare, a menționat: „Grație susținerii Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și a Corpului de Voluntariat pentru Servicii Financiare (FSVC), a fost posibil să proiectăm și să lansăm un depozitar central de talie mondială. Este un progres în transformarea infrastructurii pieței financiare din Republica Moldova, care oferă o oportunitate atractivă pentru cei interesați să investească în piețele emergente de capital.”

„Împreună cu Corpul de Voluntariat pentru Servicii Financiare (FSVC) am stabilit un parteneriat cu Banca Națională a Moldovei pentru a construi o componentă-cheie a unei infrastructuri financiare sigure, robuste și moderne în Republica Moldova. Depozitarul Central Unic reprezintă un element de importanță maximă pentru siguranța și transparența infrastructurii pieței financiare și un pas necesar pentru afirmarea încrederii investitorilor străini în piața din Moldova,” a declarat Karen R. Hilliard, Charge d'Affaires a misiunii diplomatice a Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova, director al misiunii USAID în Republica Moldova.

Depozitarul Central Unic al Valorilor Mobiliare (DCU) a fost dezvoltat pe parcursul ultimilor doi ani împreună cu experți de top specializați în servicii financiare pe piețe de capital din întreaga lume. Modelul de activitate al noii instituții este bazat pe standardele și practicile internaționale în domeniul sistemelor de decontare, iar legislația națională privind DCU transpune reglementările aplicabile ale Uniunii Europene.

Informații detaliate despre constituirea Depozitarului Central Unic al Valorilor Mobiliare (DCU) pot fi găsite pe pagina web a Băncii Naționale a Moldovei: https://www.bnm.md .

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...