37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Delegația Serviciului Vamal participă la Conferința Globală privind Comerțul Electronic

Delegația Serviciului Vamal participă la Conferința Globală privind Comerțul Electronic

29.11.2019574 views Serviciul Vamal
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Delegația Serviciului Vamal, condusă de către Directorul interimar, Iurie Ceban, participă la Conferința Globală a Uniunii Poștale Universale (UPU) privind cooperarea transfrontalieră în domeniul comerțului electronic. Evenimentul se desfășoară la Xiamen, China, în perioada 26-28 noiembrie curent.

Conferința a reunit mai mulți oficiali de rang înalt, reprezentanți ai organizațiilor și asociațiilor internaționale de profil, reprezentanți ai administrațiilor vamale și autorităților poștale din statele membre ale Organizației Mondiale a Vămilor și Uniunii Poștale Universale, precum și operatori poștali, companii aeriene etc.

Participanții au avut posibilitatea să realizeze un schimb de experiență și opinii pe marginea oportunităților cooperării transfrontaliere în contextul extinderii comerțului electronic la nivel mondial. În special, discuțiile s-au axat pe importanța schimbului de informație prealabilă și a interoperabilității între administrațiile vamale, operatorii poștali și companiile aeriene în scopul asigurării eficienței și securității lanțului logistic, procesului de vămuire și livrării coletelor poștale.

Importanța participării la eveniment a reprezentanților Serviciului Vamal este determinată și de obiectivul major al instituției privind facilitarea comerțului electronic transfrontalier, autoritatea vamală fiind într-un proces continuu de dezvoltare a componentei e-commerce. Îmbunătățirea domeniului și transferul masiv al tranzacțiilor comerciale tradiționale către cele electronice va contribui la simplificarea semnificativă a formalităților de vămuire și a activității agenților economici, dar și la o monitorizare eficientă a operațiunilor în vederea asigurării securității economice a statului.

Dezvoltarea conceputului de comerț electronic este susținută și de Programul USAID pentru Reforme Structurale în Moldova, care sprijină autoritatea vamală în realizarea angajamentelor asumate în cadrul Acordului de Asociere, Agenția pentru Cooperarea Internațională a Germaniei (GIZ), dar și de Conferința Națiunilor Unite pentru Comerț și Dezvoltare (UNCTAD), care oferă Serviciului Vamal asistență tehnică și metodologică în dezvoltarea sistemului informațional vamal.

Totodată, cu prilejul desfășurării Conferinței, Directorul interimar al Vămii, Iurie Ceban, a avut întrevederi de lucru, la Beijing, cu reprezentanții Ministerului Comerțului al Chinei și ai companiilor producătoare de tehnologii IT moderne de control vamal, cum ar fi: sistemul automatizat de recunoaștere facială, echipamente de scanare, în cadrul cărora au fost analizate oportunitățile de intensificare a cooperării bilaterale în domeniul asistenței tehnice.

Amintim că, în cadrul asistenței tehnice oferite de Guvernului Chinei, până în prezent, au fost dotate posturile vamale “Leușeni” cu primul sistem staționar de scanare a mijloacelor de transport în Republica Moldova, “Aeroportul Internațional Chișinău” cu sistemul de scanare X-ray CT și “Ocnița 1” (feroviar) cu primul sistem de scanare a mărfurilor și mijloacelor de transport pe calea ferată.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...