37.9k
Home  »  Articole  »  Fiscalitate   »   Deducerea dobânzilor pe datorie aferente investițiilor

Deducerea dobânzilor pe datorie aferente investițiilor

Introducere Incertitudinile analizate au apărut odată cu abrogarea în anul 2020 a alin.(4) art. 36 din Codul fiscal care reglementa deducerea cheltuielilor aferente investițiilor și avea următorul conținut: „(4) Se permite deducerea cheltuielilor de investiții în limitele venitului din investiții ce ține de: a) cheltuielile ordinare și necesare, achitate sau suportate pe parcursul perioadei fiscale în scopul obținerii venitului din investiții; b) dobânzile pe datorie, cu condiția că do...

Această informație este protejata

Pentru a vizualiza vă rugăm să vă autentificați

Inregistrare Autentificare

Comentarii

 1. meridian spune:

  Domnule Ciobanu,
  De exemplu, daca la entitate împrumuturile acordate fondatorilor si altor persoane interdependente sunt fara dobîndă, spuneți vă rog:
  1) entitatea trebuie să calculeze impozit pe venit din dobînzi conform prevederilor Art.21 alin. 6 , în acest caz?
  2) care va fi sursa de informație a ratei dobânzilor aplicate pentru ajustarea în scopuri fiscale la prețul de piață a dobînzii, conform prevederilor art. 21 din CF cu alin. (6)?
  Va mulțumim anticipat.

  1. Ciobanu Veaceslav spune:

   Buna ziua! Norma de la alin.(6) art.21 din CF este o provocare mare pentru toți actorii implicați în procesul de aplicare a legislației fiscale, care este in vigoare începând cu perioada fiscala anul 2023. Presupun ca acest fapt încă nu este conștientizat pe deplin nici de întreprinderi, nici de organele cu funcții de control fiscal care încă nu și-am făcut publice strategiile de aplicare a acestei norme.
   În înțelegerea mea, situația descrisa în întrebare cade sub incidența acestei norme și entitatea urmează să-și ajusteze veniturile la prețul de piață a fondurilor împrumutate fără dobândă persoanelor afiliate. Prețul de piață a dobânzii – poate fi aplicat, de exemplu, mecanismul de la alin.(2) art.25 din CF – rata medie ponderata a dobânzii la creditelor acordate de sectorul bancar persoanelor juridice sau fizice.
   Noi am adresat de mai mult timp aceasta întrebare organelor abilitate de stat cu solicitare de explicații, suntem în așteptarea răspunsului. Despre conținutul explicațiilor o să va informăm. Mulțumim.

 2. meridian spune:

  Va Multumim pentru raspuns.

Articole similare

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...