37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Declarațiile de producător și de producător casnic. Proiect elaborat

Declarațiile de producător și de producător casnic. Proiect elaborat

07.09.2021446 views Monitorul FISC.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Declarația de producător și Declarația de producător casnic vor fi eliberate, înregistrate și generalizate de către reprezentantul administrației pieței, în cazul vânzării în piețe, sau al autorității administrației publice locale (AAPL), prin utilizarea Sistemului informațional automatizat „Stingerea obligațiilor fiscale prin intermediul Serviciului de colectare a impozitelor și taxelor locale” (SIA SCITL), prevede proiectul Regulamentului privind reglementarea eliberării și evidenței formularelor Declarației de producător și a Declarației de producător casnic (Declarațiile) inclus pe ordinea de zi a ședinței de astăzi, 7 septembrie, a Grupului de lucru al Comisiei de stat pentru reglementarea activității de întreprinzător.

Potrivit autorilor proiectului, acesta a fost elaborat în vederea aplicării prevederilor Legii nr. 231/2010 cu privire la comerțul interior, care a fost modificată prin Legea nr. 17/2021 și vor fi puse în aplicare din data de 2 octombrie curent. Documentul vine să stabilească reguli unice pentru toate persoanele fizice care comercializează produsele agricole obținute în gospodăria proprie.

În condițiile aprobării proiectului în redacția propusă, vor fi stabilite modelul, procedura de completare, înregistrare și evidență a Declarațiilor, precum și modul de generalizare și analiză a datelor incluse în acestea, cu utilizarea SIA SCITL, la epuizarea cantității produselor indicate în Declarații sau încetarea exercițiului de comerț în cazurile comerțului în piețe sau amplasamente, producătorul va indica în Declarații datele privind soldurile finale și sumele primite de la vânzarea mărfii și va prezenta formularele reprezentantului AAPL, care, la rândul său, le va reflecta în SIA SCITL.

Proiectul prevede că Declarațiile vor fi valabile o zi în cazul efectuării comerțului în piețe sau pe teritoriul APL, iar în cazul comercializării producției din gospodăria proprie – 30 zile. Pe parcursul comercializării produselor, formularele se vor prezenta, la solicitare, consumătorilor, reprezentanților pieței, funcționarilor AAPL, precum și organelor împuternicite cu dreptul de efectuare a controlului de stat sau a cumpărăturii de control.

Totodată, administrațiile piețelor și AAPL vor fi obligate să țină evidența Declarațiilor prin intermediul SIA SCITL în Registrul de evidență al Declarației de producător și Declarației de producător casnic, termenul de păstrate al acestora fiind un an după generalizare.

De menționat că actualmente modelul Declarațiilor nu este reglementat prin nici un act normativ, acestea fiind eliberate de către primării în formă liberă. De asemenea, Declarațiile nu sunt documente de strictă evidență, care servesc drept confirmare a provenienței bunurilor, fapt ce urmează a fi ajustat la rigorile date. Autorii proiectului susțin că, odată cu intrarea în vigoare a noilor prevederi, vor fi realizate câteva obiective importante ce țin de valorificarea în piețe a produselor agricole autohtone, crearea evidenței centralizate, verificarea provenienței și a calității acestora.

Documentul urmează a fi aprobat prin hotărâre de Guvern.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...