
Cum calculăm durata concediului de odihnă anual? Prevederi noi
Prin Legea Nr. 243 din 28.07.2022 pentru modificarea unor acte normative au fost efectuate un șir de ajustări și completări în Codul Muncii al RM (în continuare – CM), care au intrat în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial - 26.08.2022. Prin aceste modificări au fost introduse și prevederile legale care stabilesc expres modul de calculare a duratei concediului de odihnă anual. Astfel, în acest material vom explica printr-un exemplu care este metoda nouă de determinare a duratei conce...
Această informație este protejata
Pentru a vizualiza vă rugăm să vă autentificați
Comentarii
Adauga un comentariu
Lasă un răspuns
Articole similare
Restabilirea parolei

bune analize.
am vrut sa scriu intial ca normele analizate sunt un fel de diareiei legislativa…. dar m-am razgindit. cu stima
Intradevar, era necesar de facut o claritate in aceasta intrebare, dar nici chiar asa.
Dupa ce am inteles dupa formulele descrise mai sus, este pentru a micsora durata concediului anual de odihna, din 28 de zile, intr-o cantitate mai mica.
Spre ex: din 254 zile lucratoare, sunt lucrate doar 224 (12 luni), reiese ca angajatul poate folosi doar 25 de zile.
224/21,17=10,58; (luni lucrate)
0,58*30=17 (zile lucrate)
(2,33*10)+(17/7)=25 zile ce constituie 10,58
Eu folosesc o metoda mai usoara de a numara cantiatea de zile pentru concediu:
=ОКРУГЛ(($E$3-$H5+1)/365*28-$S5;0)-$AG5
Unde:
E3 = data de astazi
H5 = data angajarii
S5 = cantitatea de zile folosite in anii precedenti, dupa caz
AG5 = zile folosite anul acesta
Si primim acelasi rezultat )
Marea majoritatea folosea metoda care ati scris, doar ca acum nu o mai putem utiliza.
La exemplu dvs. careva corectii, daca 0.58*30=17 zile atunci conform regulii noi se adauga o luna, respectiv vor fi 11 luni complet lucrate, si durata va fi 2.33*11= 25.63, si se rotunjeste pina la 26 zile.
totodata nu am inteles ce este calculul efectuat (17/7)
Lunile complect lucrate :
imi pare mai corect ca 10.58= 10luni complect lucrate si 1 zi de concediu pt 12 zile(0.58*21.17=12.28 zile). De ce la calculul lunilor complect lucrate o data folositi nr mediu lunar de zile lucratoare, iar pentru zecimale zile calendaristice?
Nu vad nici o legatura la art.114prim CM pct.3 lit.a). b) cu lit.c), d).
În pct.3 a)și b) se vorbește despre zile lucrătoare, în c), d)-zile calendaristice.
Corect ati mentionat ca in a) si b) se discuta despre zile lucratoare, iar in c) si d) despre zile calendaristice, dar asta e legea!
Si toate aceste litere se utilizeaza la calculul lunilor complete lucrate într-un an de muncă. Inteleg ca ceva nu este corect si posibil ca este gresit. dar avem ceia ce avem.
Respectiv cind aplicam punctele c) si d) la calculul lunilor complete la moment trebuie de calculat zile calendaristice. 🙁
Da, sunt de acord, nu este o legătură cauzală ca in cazul lunilor se calculeaza ca zile lucrătoare, iar în cazul zilelor ramase se calculează ca zile calendaristice, nu este corect. Eu le-as vedea tot ca zile lucratoare, si atunci am avea: daca angajatul are mai mult de 15 zile lucratoare se va rotunji la o luna, aici ar fi logica.(adica 2 zile de concediu)
Probabil ca au considerat ca contabilii si resursele umane au avut putin de lucru, pentru ce a fost necesar asa de complicat calculele?
Va inteleg nedumeririle, sincer nu stiu care a fost scopul final al acestor modificari.
Ca sa intelegeti ca mai sint si alte aspecte neclare legate de calculul duratei concediului, in special la cei care au program partial, program redus, grafic spataminal de 4 zile, grafic flexibil sau global, pentru cei care lucreaza prin cumul
*Presupun* ca scopul este de a micsora cantitatea de zile de concediu.
Daca se indeplineste cantitatea de zile din balanta ajungem la coeficientul 12, am creat un fisier excel, verificati poate am inteles eronat…
https://docs.google.com/spreadsheets/d/1cBcOBv9V1_zTjBcQafDs29gpmpkFCdMT/edit?usp=sharing&ouid=106925645287556562674&rtpof=true&sd=true
Ati facut 0.62*30=18.60 zile, ati rotunjit la 19 si la calcularea zilelor de concediu 19 ati impartit la 7, de ce?
In regulile este scris:
c) soldul de zile, care constituie 15 și mai multe zile calendaristice, este rotunjit până la o lună completă;
d) pentru soldul de zile de la 6 la 14 zile calendaristice, salariatului i se va acorda 1 zi de concediu.
Deci 19 zile se vor rotunji pina la luna completa
si respectiv lunile complete este 10+1
de acord cu Dumneavoastra
Eu nu înțeleg sensul acestor modificări, am căutat mult argumentarea ”autorilor” dar n-am găsit nimic. Am impresia că ”legiuitorii” noștri nici nu înțeleg ce modifică, completează…..
La art. 113 p.(1) scrie clar – Tuturor salariaților li se acordă anual un concediu de odihnă plătit, CU O DURATĂ MINIMĂ DE 28 DE ZILE CALENDARISTICE !!! Și dacă în urma calculelor sofisticate conform art. 114-1 , se primește că-i putem acorda doar 26 zile ? cum procedăm, încălcăm drepturile salariatului ?
Cel mai interesant e – cum să explic eu modificările acestea stupide salariaților ?…. dacă nici eu, care lucrez de-o viață în domeniu, nu le înțeleg deloc ?
sunt de acord cu Dumneavostra în totalitate. Am impresia ca cei care au introdus modificarea data, nici macar nu au intrat in esenta la ceea ce fac. Au facut si ei de dragul facutului și las mai departe sa se clarifice cei din resurse umane. Dupa parerea mea la drepturile angajatului nimeni nici nu s-a gîndit. A analizat cineva inainte de a introduce astfel de modificări, sunt oare ele la locul lor. Se bat cap în cap articolul 113 și 114 cu 114 prim. Unde-s sindicaliștii? Dorm? Cum de s-a permis asa ceva?
Buna ziua Eu nu inteleg sensul calcularilor din punctul 3 si 4 daca privim tabelul indicat de dvs vedem ca s-au lucrat deplin 6 luni + (conf.lit. b) și d) alin. (1) art. 114 din CM zilele de concediu medical se includ în vechimea în muncă care dă dreptul la concediu de odihnă anual)+1luna+(deasemenea conf.articolul 1141 lit.c)soldul de zile, care constituie 15 și mai multe zile calendaristice, este rotunjit până la o lună completă;)+1luna=8luni, iar mai departe parca e pe inteles.
Era o vorba – nu cautati logica in codul fiscal, asa si aici
Iar conf art.1141 d) pentru soldul de zile de la 6 la 14 zile calendaristice, salariatului i se va acorda 1 zi de concediu asa cum in luna ianuarie lucratorul lucrat 11 zile (6<11<14) la concediu i se mai adauga o zi.Eu asa vad lucrurile mai simplu.Dar nu stiu cat e de corect.
Eu in genere nu înțeleg nimic din modificările noi. Ce au zilele lucrate cu calculul, doar angajatul are dreptul la concediu cu durata de 28 zile calendaristice. În codul muncii este clar scris perioadele care dau dreptul la concediu, atunci de ce calculam zilele lucrate, și din numărul lor calculam zilele de concediu. Este absolut incorect. Ceva aici nu se leagă.
Va rog explicati-mi și mie cum să calculez numarul de zile de concediu. De exemplu: periaoada de muncă a angajatului este 01.07.2022 – 22.09.2022. În această perioadă a lucrat – 1 zi în iulie; 16 zile în august și 5 zile în septembrie. De cîte zile de concediu anual poate beneficia salriatul în perioada respectivă.
Nu cunoaștem de ce sa hotarit sa se calculeze reieșind din zilele lucrate. dar regulile sau aprobat si trebuie sa le aplicam. Calculati conform exemplului din acest material
Și atunci ce facem cu prevederile art.113 alin.(1), care spune că tuturor salariaților li se acordă anual un concediu de odihnă plătit, cu o durată minimă de 28 zile calendaristice (minimă nu maximă), cu excepția zilelor de sarbatoare nelucrătoare, iar art.114 alin.2 ne indică clar care sunt perioadele ce nu se includ în vechimea în muncă ce dă dreptul la concediu de odihnă. Atunci cum pot sa-i spun eu salariatului ca numărul zilelor de concediu eu sa ti le calculez conform numarului de zile lucrate și nu vei avea 28 de zile, dar mai putine, deoarece ai avut concediu medical 10 zile, concediu neplatit 3 zile ș.a.m.d. ? dar angajatul își cunoaște foarte bine drepturile, inclusiv dreptul la concediu de odihnă anual cu durata de 28 zile calendaristice.
Chiar daca nu este menționat aceasta in 114/1, noi trebuie sa aplicam prevederile art. 114. Eu in exemplu am indicat o situatie cu concediu medical, care a fost inclusă in vechime in munca care acorda dreptul la concediu anual, vedeti punctul 2 din exemplu din material
Da cum luati in calcul ca omul lucrează 12 luni în an într-un an el isi ea concediu în mai in următorul an in noiembrie zilele vor fi mai multe lucrate. Atunci ce facem cu prevederea xa omul are 28 de zile de concediu anual.
Sunt multe întrebări neclarificate in aceasta metoda noua, urmează sa obținem explicații de la organele de stat
Poate totuși cineva să-mi arate clar cum se calculează zilele de concediu pentru exemlul meu de mai sus. De exemplu: perioada de muncă a angajatului este 01.07.2022 – 22.09.2022. În această perioadă a lucrat – 1 zi în iulie; 16 zile în august și 5 zile în septembrie. De cîte zile de concediu anual poate beneficia salariatul în perioada respectivă.
Vă rog mult, vreau o claritate.
2 zile
Spuneti-mi va rog cum calculam concediul nefolosit la concedierea angajatului ?La fel?
da, la fel
Buna ziua! Dar cum ramâne cu concediul acordat în baza art.115 alineatul (4)? Doar nu putem ști cât va lucra salariatul în perioada pentru care i se acordă concediul de odihnă anual pentru următorii ani de muncă. Îi acordam de exemplu 28 de zile, dar apoi el în perioada când ar trebui să activeze fără intreruperi e bolnav mai mult timp.
Aici nu sa schimbat nimic
Aceste prevederi sunt pentru persoanele care sau angajat pe perioada 2021-2022 sau pentru toți? Acum persoana trebuie să-și ia concediu la data angajării ca să nu piardă din el…dar cum facem cu programarea?
La capitolul dat sint probleme, se calculeaza si pentru perioadele precedente ale salariatior sau din data intrarii in vigoare, perioadele precedente fiind calculate dupa metode noi. Sau poate se aplica de la ultimul concediu anual 🙁
Bună ziua! Metoda nouă de calcul a intrat în vigoare din 26.08.2022. Deci, presupunem că calculăm zilele de concediu până la data de 25.08.2022, după metoda anterioară, iar pentru perioada începând cu 26.08.2022 și până la ziua calculării – aplicăm metoda nouă?
Logic ar fi asa, dar cine stie ce au in mintea lor legislatorii
Если подумать логично, то получается так:
Ст. 113 ТКРМ – продолжительность отпуска не менее 28 дней
Ст. 114 ТКРМ – исчисляемый стаж работы, дающий право на ежегодно оплачиваемый отпуск – это право на отпуск, но не гарантия 28-ми дней, т.к. ст. 114(1) ТКРМ описывает порядок исчисления продолжительности ежегодного оплачиваемого отпуска
пропорционально отработанному времени за год работы (12 месяцев), т.е. в расчет продолжительности количества дней отпуска не будут включаться: больничные, отпуска, а будет учитываться только отработанное время. Не нужно путать понятие „право на отпуск” и „продолжительность количества дней отпуска”. Гарантируем 28, если 12 месяцев отработано.
Ждем комментарии и пояснения от наших властей.
Da dar in art 114 este indicat ca concediu medical se include in stagiu
Да, больничный лист входит в стаж работы, дающий право на отпуск, но продолжительность отпуска будет рассчитана исходя из отработанного времени.
Calculul concediului anual rămas nefolosit conform noii metode se foloseste la demisie pentru perioada de cînd intra in vigoare sau si pentru anii precedenți?
Buna ziua concediul pentru anul 2021 solicitat in octombrie 2022 dupa care metoda calculam.Multumesc
Buna ziua. Vă rog lămuriți daca angajatul a fost în concediul plătit pe anul 2022 în octombrie iar în anul 2023 conform programării concediul plătit să acordă în luna februarie 2023 cum să calculează concediul plătit, dacă conform modificărilor trebuie de calculat perioda 12 luni de lucru?
Buna ziua, daca durata concediului neplatit nu este mai mare de 14 zile, atunci din CM art 114 (2) reiese ca aceste zile intra in vechimea in munca care da dreptul la concediul anual?
Va multumesc anticipat pentru receptivitate!
da
Buna ziua.
Am asa o intrebare, stiu ca 14 zile din concediu de odihna trebuie luate obligatoriu, si apoi neaparat trebuie de luat 7 + 7(inclusiv cu zilele din weekend)?
Sau restul zilelor ramase se poate de luat de exemplu 5+2 sau 3+4?
restul zilelor se poate de luat diferit
Adica nu este neaparat de luat si zilele din weekend din zilele ramase? Se poate de luat fara probleme 5 zile fara a include 2 zile din weekend?
Va multumesc mult.
Buna ziua.
Am asa o intrebare, stiu ca 14 zile din concediu de odihna trebuie luate obligatoriu, si apoi neaparat trebuie de luat 7 + 7(inclusiv cu zilele din weekend)?
Sau restul zilelor ramase se poate de luat de exemplu 5+2 sau 3+4?
Buna ziua,
Vă rog, frumos – așa o întrbare:
Persoana a fost angajata in data de 01/12/2022 , solicita demisie din data de 23/01/2023, cîte zile de concediu a acumulat (pt achitarea indemnizatiei de concediu nefolosit).
Buna ziua! Angajatul lucreaza cu CIM pe ore (la chemare, 300 lei/ora) aproximativ 13 ore pe luna, cum se va calcula in cazul dat concediul anual de 28 zile?
Cine imi poate spune daca salariatul are 3 copii acasa 5 ani 9 ani 11 ani se mai ofera ceva zile la acestea 28 sa nu dupa lege ….lucraeza sector privat . Multumesc
Potrivit articolului 121 din Codul Muncii al Republicii Moldova, unele categorii de angajați au dreptul la concedii de odihnă anuale suplimentare.
Concediile de odihnă anuale suplimentare se alipesc la concediul de odihnă anual de bază.
Beneficiază de un concediu de odihnă anual suplimentar plătit cu durata de cel puţin 4 zile calendaristice:
salariaţii care lucrează în condiţii vătămătoare*;
persoanele cu dizabilităţi de vedere severe;
tinerii în vârstă de până la 18;
unul dintre părinţii care au 2 şi mai mulţi copii în vârstă de până la 14 ani (sau un copil cu dizabilităţi).