37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Cooperare comercial-economică desfășurată în cadrul sesiunii comitetului mixt moldo-american

Cooperare comercial-economică desfășurată în cadrul sesiunii comitetului mixt moldo-american

31.10.2019343 views Serviciul Vamal
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Delegațiile din Republica Moldova și Statele Unite ale Americii s-au întâlnit la Chișinău, în contextul celei de-a IV-a sesiuni a Comitetului mixt comercial moldo-american, în vederea consolidării colaborării bilaterale în mai multe domenii specifice. La reuniune a participat și Directorul interimar al Serviciului Vamal, Iurie Ceban, ca parte a delegației Republicii Moldova, condusă de Ministrul Economiei și Infrastructurii, Vadim Brînzan.

Un subiect aparte pe agenda întrevederii l-a constituit intensificarea comerțului între cele două state și dezvoltarea continuă a unor facilități care să contribuie la un climat favorabil activității mediului de afaceri. Astfel, delegațiile au discutat despre reformele prioritare ale Guvernului Republicii Moldova în scopul creării unui mediu investițional atractiv și competitiv.

Reprezentanții celor două delegații au discutat despre măsurile de prevenire a introducerii barierelor de reglementare în calea comerțului de produse industriale și agricole, inclusiv, prin intermediul notificării internaționale a anumitor propuneri de reglementare. Aceștia au analizat, de asemenea, beneficiile protecției proprietății intelectuale, care sunt elemente esențiale pentru stimularea inovației, creativității și încurajarea exporturilor.

În continuare, ambele părți au accentuat importanța transparenței, previzibilității și respectării statului de drept. Guvernul Republicii Moldova și-a reconfirmat interesul de a dezvolta un mecanism de evaluare al investițiilor și de a consolida securitatea cibernetică, salutând, în acest sens, asistența SUA. În cadrul discuțiilor, delegațiile au subliniat importanța proceselor de achiziții publice transparente, atât pentru Guvern, cât și pentru licitarea părților interesate și a exportatorilor din sectorul privat.

Guvernul Moldovei a descris planurile sale de îmbunătățire a diplomației economice. Având în vedere relațiile comerciale și de investiții existente între țări și dorința de a crește aceste relații, partea RM a menționat despre intenția de a crea un birou economic în Statele Unite.

Pentru a consolida parteneriatul bilateral, Statele Unite și Republica Moldova vor continua să se angajeze în promovarea dialogului bilateral pentru a identifica soluții concrete în cazul impedimentelor de ordin comercial și investițional, precum și de a identifica strategii de promovare a proiectelor investiționale.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...