37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Contravenţii constatate în anul 2018

Contravenţii constatate în anul 2018

13.05.2019751 views BNS
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Biroul Național de Statistică comunică datele privind contravenţiile constatate pentru anul 2018.

Numărul contravențiilor constatate este în descreștere

În anul 2018 au fost constatate 426,3 mii contravenţii, cu 24,1 mii contravenții mai puțin comparativ cu anul precedent. Pentru majoritatea cazurilor de contravenţii constatate au fost aplicate pedepse (96,7%). Din numărul total al hotărârilor adoptate, 2,9 mii (0,7%) au fost transmise organelor de cercetare prealabilă (penală), dat fiind faptul că în acţiunile contravenţiilor se conţinea indiciul infracţiunii. În medie, la 1000 locuitori revin 116 pedepse aplicate.

În rezultatul examinării contravenţiilor pe parcursul anului au fost aplicate pedepse: 1,9 mii avertizări, 407,8 mii amenzi (cu 3,4% mai puțin comparativ cu anul precedent) şi 1,9 mii sancțiuni aplicate cu muncă neremunerată în folosul comunității.

Cele mai multe contravenții pentru care au fost aplicate pedepse sunt constatate de către organele Ministerului Afacerilor Interne

Din totalul contravenţiilor în cazul cărora au fost aplicate sancțiuni, 86,8% aparţin organelor MAI, 4,6% - autorităților administrative din subordinea Ministerului Finanțelor, 2,6% - judecătoriilor raionale şi municipale, 1,4% - Inspectoratului pentru Protecția Mediului, 1,2% - Poliției de frontieră și câte 1,0% - Serviciului Vamal și Agenției  pentru Siguranța Alimentelor etc.

Aproape fiecare al doilea caz de contravenții în rezultatul cărora au fost aplicate pedepse este din domeniul circulației rutiere

Pe categorii de contravenții, aproximativ fiecare al doilea caz îl reprezintă încălcările în domeniul circulaţiei rutiere (63,1%), fiind în creștere cu 6,9% față de anul 2017, urmate de contravenţiile ce afectează activitatea de întreprinzător, fiscalitatea, activitatea vamală și valorile imobiliare (12,2%), acestea micșorându-se cu 5,6% comparativ cu anul precedent. În topul categoriilor urmează contravenţiile ce atentează la ordinea și securitatea publică (9,3%), fiind în scădere cu 26,3% comparativ cu anul precedent, contravențiile care atentează la drepturile politice de muncă și alte drepturi constituționale ale persoanei fizice (4,3%) și cele care atentează la sănătatea populației, sănătatea persoanei, la starea sanitar-epidemiologică (2,9%).

În categoria contravențiilor ce afectează activitatea de întreprinzător predomină desfăşurarea ilegală a activităţii de întreprinzător

În cazul contravenţiilor ce afectează activitatea de întreprinzător, fiscalitatea, activitatea vamală şi valorile mobiliare au fost constatate 51,0 mii contravenții și aplicate pedepse în cazul a 50,5 mii. Principala sancțiune pentru această categorie de contravenții este amenda (99,9%), concomitent pentru 298 cazuri a fost aplicată confiscarea, iar pentru 181 cazuri a fost aplicată ridicarea contraechivalentă a obiectului.

În această categorie, predomină desfăşurarea ilegală a activităţii de întreprinzător, fiind aplicate amenzi în 25,2 mii cazuri (de 1,8 ori mai mult comparativ cu anul precedent). Pentru încălcarea modului de prezentare de către contribuabili a dării de seamă fiscale au fost aplicate amenzi în 9,5 mii cazuri, cu 15,4% mai mult comparativ cu anul 2017. Amenzile privind încălcarea regulilor vamale constituie 8,4% în total amenzi aplicate pentru această categorie, după care urmează încălcarea regulilor de exploatare a mașinilor de casă și control – 8,3%. Amenzile aplicate pentru încălcarea regulilor privind vinieta constituie 3,6% în structura amenzilor iar pentru încălcarea legislației, a regulilor din domeniul asigurării obligatorii de asistență medicală și pentru achiziționarea, păstrarea, transportul spre comercializare ilegală a valorilor materiale, 2,9% și respectiv 1,7%.

Gradul de încasare a amenzilor aplicate la nivel de țară este sub 43 la sută

În anul 2018, suma amenzilor aplicate a constituit 302,6 milioane lei (cu 4,6% mai mult faţă de anul precedent). Din suma totală a amenzilor aplicate au fost încasate 129,4 milioane lei sau 42,8%.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...