37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Contractele de muncă ar putea fi semnate digital

Contractele de muncă ar putea fi semnate digital

25.10.2021252 views Consiliul Economic
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

La data de 19 octombrie 2021 au fost votate modificările legislative cu privire la semnarea electronică a contractelor de muncă de către Parlament în prima lectură.  Subiectul semnării contractelor digital a apărut în perioada pandemică, când relațiile dintre angajat și angajator au suferit schimbări, patronii fiind nevoiți să-și trimită personalul acasă și să lucreze cu ei la distanță etc.

Toate aceste schimbările în relația de muncă dintre angajat și angajator presupun și modificări în contractul de muncă.  Legislația actuală, însă, nu stipulează clar că modificarea contractelor poate fi făcută cu semnătura electronică.  Angajatorul este obligat să înștiințeze sub semnătură angajatul despre oricare schimbare a relațiilor de muncă, ceea ce se interpretează că salariatul trebuie să primească un document în două exemplare pe care trebuie să le semneze olograf, adică de mână. Iar asta înseamnă că omul trebuie să vină fizic la locul de muncă.  

Documentul votat de deputați oferă posibilității agenților economici și cetățenilor să utilizeze în stabilirea raporturilor de muncă și semnătura electronică, daca e cazul, iar aducerea la cunoștință să se facă prin mai multe metode care ar confirma recepționarea informației de către salariat.

Utilizarea semnăturii electronice în relațiile de muncă a fost solicitată de comunitatea de afaceri și au venit din partea sectorului asociativ membru al Consiliului Economic pe lângă Prim-ministrul RM, în procesul de elaborare a Foii de parcurs pentru impulsionarea procesului de digitizare a economiei naționale și dezvoltare a comerțului electronic.

Ulterior experți naționali și internaționali ai BERD, GIZ Moldova, USAID (Programul Reforme Structurale în Moldova ) și IFC, la solicitarea Ministerului Economiei, în cadrul platformei Consiliului Economic pe lângă Prim-ministrul RM au elaborat modificările legislative, aprobate la data de 19.10.2021 de Parlament în prima lectură, care fac parte din primul Pachet legislativ pentru digitalizarea economiei.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...