37.9k
Home  »  Articole  »  Contabilitate   »   Contracte de societate civilă: aspecte contabile în exemple

Contracte de societate civilă: aspecte contabile în exemple

Cea mai scurtă definiție pentru acest tip de contracte ar fi următoarea: „contract de societate civilă – contract prin care două sau mai multe persoane (asociaţi, participanţi) se obligă reciproc să urmărească în comun scopuri economice ori alte scopuri, fără a constitui o persoană juridică, împărţind între ele foloasele şi pierderile” (Indicații metodice privind particularitățile contabilității în procesul realizării parteneriatului public-privat). În cadrul unui contract de societate civilă, ...

Această informație este protejata

Pentru a vizualiza vă rugăm să vă autentificați

Inregistrare Autentificare

Comentarii

 1. Negara Ghenadie spune:

  bune analize.
  in opinia noastra, institutia juridico civila, analizata aici prin prisma normelor contabile nu este una simpla, mai ales in cazul prezentei „activului comun”, notiune proprie doar standardelor de contabilitate. In acest context, exemplul 2 (fotbal/televiziune/ publicitate) poate fi tratat si prin normele contabile aferent contractului de societate civila fara active comune, mai ales ca partenerul 2, in intelegerea noastra, nu controleaza acest “activ comun”. apropos, codul civil al RM nu reglementeaza special regimul juridic a acestui „activ comun” sau altor proprietati procurate/ fabricate sau dobindite in alt mod ca rezultat al activitatii societatii civile, spre deosebire de regimul juridic al aportului. Aceste active, in sensul codului civil, devin parte componenta a patrimoniului societatii, asupra caruia vor dezbate asociatii la dizolvarea societatii. astfel, Ministerul de Finante al RM a trebuit sa-si asume cumva responsabilitate in stabilirea unor norme de contabilizare (dupa competenta) a acestor active, fara a depasi prevederile legislatiei civile in vigoare si fara a intra in conflict cu normele fiscale.
  Daca e sa intri in esenta normelor contabile prevazute de SNC PACSC la acest subiect, trebuie sa se cunoasca ca in acest caz:
  – contabilitatea operatiunilor cu active comune se tine de asociatul conducator (inclusiv pe operatiunile de vinzari)
  – asociatul conducator este responsabil de executarea obligatiilor fiscale privind operatiunile respective cu aceste active (inclusiv pe partea de tva)
  – asociatul conducator va raporta catre asociati profiturile sau pierderile din activitatea societatii cu aceste “active comune”, la care participa asociatii.
  Astfel, cei care vor sa genereze/ construiasca o astfel de relatie trebuie sa tina cont de cele relatate mai sus, mai ales, dar nu numai, pe partea de TVA, or exemplul 2 analizat, foarte interesant la prima vedere, nu presupune si un “circuit natural” al TVA aferent acestor operatiuni.
  Nu vrem sa canonizam prevederile SNC PACSC la acest capitol, insa de regula noi solutionam aproape toate situatiile de acest gen prin prevederile acestui SNC, or, nu poti aplica p. 8 al SNC PCMECEEU atita timp cit ai norme in SNC PACSC

  Cu stima,
  gn

  1. Ciobanu Veaceslav spune:

   Buna ziua! Multumesc pentru comentariu. Este o alta abordare pe care o tratez cu intelegere. Problema este in calitatea SNC PACSC care, in intelegerea noastra, nu corespunde bunelor practici contabile si prevedirilor din alte SNC. Aici ma opresc cu argumentele in apararea pozitiei expuse in articol deoartece ar trebui sa ma repet. As adauga doar ca unele prevederi din acest standard nu sunt viabile (n-au dreptul la viata). De exemplu, „asociatul-conducator poarta responsabilitate pentru executarea operatiunilor fiscale privind operatiunile respective” (in cadrul contractului de societate civila)?! Oare are vreo relevanta aceasta afirmatie? Pentru determinarea oblitatiilor fiscale ale partilor oricarui contract exista Codul fiscal si punctum. Sau norma precum asociatul-conducator urmeaza sa recunoasca in situatiile sale financiare proprietatea care nu-i apartine. Continutul acestor prevedereri ne face sa punem la indoiala corectitudinea unor norme din SNC PACSC. Adaugator, unele norme din acest SNC nu au o expunere certa in forma de text (acestea reiese din continutul unor exemple conventionale fara a fi aduse argumente), se contin si alte omisiuni. Multumesc!

 2. Negara Ghenadie spune:

  mersi. dupa cum am relatat mai sus sunt unele nuante specifice (in primul rind de natura juridica) in raport cu acest „activ comun” procurat ca rezultat al realizarii activitatii societatii. aici este necesar sa intri in esenta coproprietatii de drept comun, coproprietatii societare, patrimoniul societatii, raspunderii asociatilor, etc. totodata, RM nu este unicata in stabilirea la astfel de norme contabile nationale „specifice”, mai sunt si alte jurisdictii, in care contabilizarea activitatii societatii civile este incredintata unui asociat conducator. mai mult decit atit, ipoteza precum ca este un asociat conducator care organizeaza si tine contabilitatea societatii civile rezulta din prevederile art. 1932(6) CC al RM. in raport cu normele fiscale sa nu uitam ca avem art. 44 din CF al RM, acesta necontinind norme exprese in raport cu impozitarea operatiunilor in cadrul societatii civile. etc etc. cu stima, gn

Articole similare

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...