37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Contabilii din administrațiile publice locale au lansat o rețea profesională

Contabilii din administrațiile publice locale au lansat o rețea profesională

21.05.2019758 views Monitorul Fisc.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Dezvoltarea și consolidarea statutului și a capacităților profesionale ale contabililor care activează în administrația publică locală va fi posibilă prin intermediul Rețelei Profesionale a Contabililor din cadrul Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM).

Organizația a fost lansată zilele trecute și are ca scop identificarea soluțiilor la problemele cu care se confruntă contabilii din autoritățile locale, promovarea bunei guvernări, eficienței administrative și calității serviciilor publice în cadrul APL, apărarea și promovarea drepturilor și intereselor contabililor, precum și crearea oportunităților de relaționare, de a face schimb de opinii și experiență între membrii săi. 

Astfel, în cadrul evenimentului de lansare a fost prezentate și aprobate Regulamentul, Planul de acțiuni pentru anii 2018-2020 și au fost alese organele de conducere. 

În calitate de președinte al Rețelei Contabililor a fost aleasă Veronica Herța, lector universitar, fost șef al Direcției Finanțe la Primăria municipiului Chișinău, iar vicepreședinți au fost aleși Angela Larschi, contabil-șef la primăria Larga, Briceni, Tudor Belibov, contabil-șef la primăria Răspopeni, Șoldănești, Raisa Stăvilă, contabil-șef la primăria Capaclia, Cantemir și Olesea Bărăgan, contabil la primăria municipiului Cahul. 

Oferim această platformă contabililor din administrația publică locală și vom întreprinde acțiuni concrete, sistematice, în ceea ce privește schimbarea cadrului legal, a politicilor din domeniul APL. Este nevoie de a fi în contact cu ministerul Finanțelor, prin intermediul Rețelei Contabililor, ca să putem găsi soluții, a menționat președintele CALM, Tatiana Badan.

La rândul dău, directorul executiv al CALM, Viorel Furdui, a menționat că,prin intermediul acestei structuri, contabilii din cadrul administrațiilor publice locale vor putea să-și facă auzită vocea la nivel național. 

Ne dorim ca prin intermediul Rețelei să păstrăm această categorie de specialiști din cadrul APL, deoarece știm că se confruntă cu mari probleme la compartimentul motivare. De asemenea, ne dorim să contribuim la venirea în APL și a specialiștilor noi, deoarece, fără personal calificat, comunitățile locale nu vor putea fi dezvoltate.

Totodată, șefa secției metodologie din cadrul Ministerului Finanțelor, Svetlana Plăcintă, a menționat că susține inițiativa CALM, aceasta fiind una binevenită și necesară, în condițiile în care este în derulare procesul de reformare a contabilității.

Crearea unei astfel de rețele de profesioniști în sectorul local a fost salutată și de către Diana Grosu Axenti, reprezentanta Centrului Tehnologii Informaționale în Finanțe (CTIF). Potrivit ei, prin intermediul acestei comunități profesionale poți împărtăși din experiența, bunele practici și cerințele care sunt aplicate în domeniul finanțelor publice.

CALM este o organizaţie apolitică şi a fost înregistrată în anul 2010, pentru a reflecta angajamentul tuturor autorităţilor locale de a urma spiritul şi principiile asociaţiei şi a bunei guvernări, care sunt stipulate în Carta Europeană a Autonomiei Locale.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...