Modul de constituire și înregistrare a gospodăriei țărănești (de fermier) este reglementat de Legea nr. 1353/2000 privind gospodăriile țărănești (de fermier) și de Legea nr. 220/2007 privind înregistrarea de stat a persoanelor juridice şi a întreprinzătorilor individuali.
Conform actelor normative menționate, gospodăria ţărănească (fermier) se creează în temeiul declaraţiei de constituire, semnată de fondator şi de potenţialii membri ai acesteia.
În declaraţia de constituire a gospodăriei ţărăneşti (de fermier), denumită în continuare declaraţie de constituire, trebuie să se indice:
a) denumirea completă şi abreviată a gospodăriei;
b) sediul gospodăriei, numărul de telefon, adresa electronică;
c) numele, prenumele, numărul de identificare personal (IDNP), data naşterii, cetăţenia şi domiciliul fondatorului şi al potenţialilor membri ai ei, informaţii privind aflarea acestora în relaţii familiale cu fondatorul;
d) numerele de înregistrare, amplasarea şi suprafaţa, conform cadastrului bunurilor imobile, a terenurilor proprietate individuală sau proprietate comună, inclusiv a terenurilor din extravilan considerate grădini, precum şi a terenurilor arendate;
e) componenţa altor bunuri imobiliare care se transmit în proprietate comună membrilor gospodăriei.
Gospodăria țărănească (de fermier) se înregistrează de către fondatorul ei la structura teritorială a organului înregistrării de stat (IP Agenția Servicii Publice) în a cărei rază de competență se află unitatea administrativ-teritorială de nivelul întâi în care fondatorul deține teren. În cazul în care fondatorul deține terenuri amplasate în hotarele a două sau mai multe unități administrativ-teritoriale de nivelul întâi, cererea de înregistrare a gospodăriei țărănești se prezintă structurii teritoriale a organului înregistrării de stat alese de fondator.
Pentru înregistrarea gospodăriei ţărăneşti (de fermier), fondatorul prezintă:
a) declaraţia de constituire;
b) copiile de pe documentele ce confirmă dreptul de proprietate privată al fondatorului şi al potenţialilor membri ai gospodăriei asupra terenurilor;
c) copiile de pe contractele de arendă a terenurilor, după caz, autentificate;
d) bonul de plată a taxei de înregistrare a gospodăriei.
Structura teritorială a organului înregistrării de stat înregistrează gospodăria țărănească sau, după caz, refuză înregistrarea, în zi lucrătoare în termen de 24 de ore, care se calculează din ziua lucrătoare imediat următoare celei în care au fost prezentate documentele necesare înregistrării.
Informația despre înregistrarea gospodăriei țărănești se transmite Serviciului Fiscal de Stat de către organul înregistrării de stat. Codul fiscal al gospodăriei țărănești reprezintă numărul de identificare de stat (IDNO) atribuit acesteia la înregistrare.