37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Consolidarea parteneriatului Vamă-Business

Consolidarea parteneriatului Vamă-Business

17.10.2019615 views Serviciul Vamal al RM
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Consolidarea parteneriatului dintre Serviciul Vamal și mediul de afaceri reprezintă o prioritate instituțională a autorității vamale, menită să creeze condiții optime pentru agenții economici implicați în activitatea comercială externă. În acest sens, Serviciul Vamal a organizat, cu sprijinul Consiliului Economic pe lângă Prim-ministru (Consiliul Economic), o nouă sesiune de informare cu privire la facilitățile și simplificările procedurilor vamale, la care au fost invitați agenții economici din întreaga țară.

Cele mai importante subiecte de pe agenda evenimentului au vizat aprobarea Instrucțiunii cu privire la procedura declarării periodice a mărfurilor exportate prin intermediul trimiterilor poștale, avantajele conferite de statutul Exportator aprobat, modificările legislative în domeniul determinării valorii în vamă, dar și alte aspecte de actualitate precum beneficiile statutului AEO, Procedura de vămuire la domiciliu (PVD), declararea electronică ș.a.

Participanții la reuniune au avut ocazia să adreseze întrebări referitoare la noua procedură de declarare periodică a mărfurilor exportate de către agenții economici prin intermediul trimiterilor poștale internaționale, care vine în susținerea antreprenoriatului mic și mijlociu prin promovarea exporturilor. Astfel, dacă un agent economic exportă periodic mărfuri (cu excepția mărfurilor accizate) prin intermediul trimiterilor poștale internaționale, a căror valoare facturală per livrare nu depășește suma de 1000 de euro și are cel puțin 2 livrări la export în decurs de 30 zile calendaristice, organul vamal poate să-i permită depunerea unei singure declarații vamale electronice pentru toate loturile de mărfuri care au fost exportate într-o anumită perioadă de timp (declarație vamală periodică).

Tot în cadrul sesiunii de informare, reprezentanții sectorului privat au fost încurajați să solicite statutul de exportator aprobat, care permite operatorilor economici exportatori să declare originea preferențială pe propria răspundere, indiferent de valoarea mărfurilor, prin completarea unei declarații de origine pe factură sau pe alt document comercial. Astfel, mărfurile însoțite de declarație pe factură beneficiază de scutire de taxe vamale la importul în țările UE, CEFTA și Turcia.

În continuare, reprezentanții Serviciului Vamal au vorbit despre modificările legislative recente cu privire la procedurile de determinare a valorii în vamă, operate cu suportul Consiliului Economic, ca urmare a identificării unor bariere întâmpinate de operatorii economici pe acest palier. Modificările adoptate contribuie la facilitarea comerțului internațional, eliminând impedimentele survenite în cadrul operațiunilor comerciale desfășurate de agenții economici.

Agenda agreată a vizat, de asemenea, și alte subiecte de actualitate pentru mediul de afaceri, precum beneficiile statutului de Agent Economic Autorizat (AEO), avantajele procedurii de vămuire la domiciliu (PVD), declararea electronică ș.a.

Prezent la eveniment, Directorul interimar al Serviciului Vamal, Iurie Ceban, a reiterat necesitatea conformării agenților economici față de prevederile legale, menționând că autoritatea vamală depune un efort continuu în vederea dezvoltării instrumentelor de facilitare a comerțului, dar că, în aceeași măsură, pentru construirea unui parteneriat durabil și credibil, este nevoie ca agenții economici să-și desfășoare activitatea într-un climat de legalitate.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...