37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Consiliul Economic: precizări privind aplicarea art. 111 din Codul muncii

Consiliul Economic: precizări privind aplicarea art. 111 din Codul muncii

03.03.2020426 views Consecon.gov.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

La sfârșitul anului 2018 Parlamentul adoptă modificări la art. 111 din Codul muncii. Formularea ambiguă a modificărilor fiind interpretată diferit de toții actorii de pe piața muncii, a dus la faptul că angajatorii din Moldova trebuiau să dubleze plata pentru zilele de sărbătoare nelucrătoare.

Modificarea respectivă a pus o presiune dublă asupra bugetelor, atât ale întreprinderilor din sectorul real al economiei cât și din sectorul public. Astfel, numai în anul 2019, angajatorii trebuiau urgent să găsească suplimentar peste un miliard de lei pentru a se încadra în noile prevederi legislative, și asta doar în sectorul public, suma crescând de trei ori pentru angajatorii din sectorul privat.

Subiectul a ajuns în vizorul Consiliului Economic ca urmare a sesizării pe care au făcut-o reprezentanții Confederației Naționale a Patronatului din Republica Moldova către Prim-ministru. Doar în cadrul platformei angajatorii au putut purta o discuție constructivă pe marginea acestui subiect cu cele două ministere responsabile – Ministerul Finanțelor și Ministerul Sănătății Muncii și Protecției Sociale.

După un șir de discuții s-a decis completarea art. 111 cu un aliniat care să aducă claritate pe marginea subiectului. În martie 2019 Executivul aprobă, prin angajarea răspunderii Guvernului față de Parlament, proiectul legii pentru modificarea Codul muncii. Pe parcursul acestei perioade, experții Secretariatului Consiliului Economic au asigurat o comunicare dintre cele două ministere, urgentând astfel elaborarea modificărilor.

Pe parcursul celor patru luni, cât au fost în vigoare prevederile, angajatorii au achitat salarii duble pentru zilele de sărbătoare nelucrătoare, suportând cheltuieli nejustificate.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...