37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Consiliul Economic: Companiile trebuie încurajate să creeze centre de educaţie timpurie pentru copiii angajaţilor

Consiliul Economic: Companiile trebuie încurajate să creeze centre de educaţie timpurie pentru copiii angajaţilor

23.11.2020150 views Consecon.gov.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare, membru al Consiliului Economic, vrea să abordeze subiectul cu sectorul asociativ de business.

Potrivit Alinei Andronache, reprezentanta Centrului Parteneriat pentru Dezvoltare, deschiderea centrelor pentru copii în incinta companiilor ar încuraja femeile să se întoarcă la locul de muncă până la expirarea concediului de maternitate.

Multe familii nu-și permit ca un părinte să stea trei ani  în concediul de îngrijire a copilului, și doar un părinte să lucreze și să întrețină familia, a menționat Alina Andronache în cadrul unei ședințe cu experții Secretariatului Consiliului Economic.

Iar problema doar s-a intensificat și s-a acutizat în perioada pandemică. Întreprinderile s-au pomenit în situația în care, pur și simplu nu au cu cine lucra. Angajații preferă să iasă în șomaj tehnic pentru a nu-și lăsa copiii singuri acasă în această perioadă.

Din 2014, Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare cercetează situația, inclusiv din perspectiva practicii internaționale, și a venit cu câteva propuneri care ar permite companiilor să creeze centre de educaţie timpurie pentru copiii angajaţilor. Și anume, crearea unui regim special prin care să se permită înfiinţarea unui serviciu sau centru cu program parţial de activitate; fondarea unei persoane juridice noi; acordarea tichetelor de creşă și stabilirea parteneriatului public-privat în domeniul serviciilor educaţionale.

Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare intenționează să dezbată aceste opțiuni pe platforma Consiliului Economic în contextul propunerii Secretariatului Consiliului Economic  de identificare și implementare a unor soluții optime pentru susținerea angajaților cu copii în condițiile închiderii grădinițelor și școlilor.

Această propunere face parte din Matricea cu politici elaborată de experții Secretariatului Consiliului Economic în cadrul Studiului de Impact al pandemiei COVID-19 asupra sectoarelor economice. Printre altele, se propune crearea unui cadru normativ, inclusiv prin acordarea unor facilități fiscale agenților economici în crearea centrelor de servicii educaționale preșcolare. Totodată se propune și acoperirea cheltuielilor în acest sens, ce ar permite părinților să rămână activi pe piața muncii.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...