37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Conceptul privind dezvoltarea domeniului de plăți din Republica Moldova

Conceptul privind dezvoltarea domeniului de plăți din Republica Moldova

30.04.2020436 views BNM
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei (BNM) a aprobat Conceptul privind dezvoltarea domeniului de plăți din Republica Moldova. Documentul înglobează proiectele de modernizare a sistemului automatizat de plăți interbancare (SAPI) al BNM și de implementare a schemei de plăți instant, prevăzute ca obiective operaționale în planul strategic 2018-2020 al BNM.

Astfel, proiectele sunt orientate spre dezvoltarea sistemului de plăți din Republica Moldova și modernizarea serviciilor de plăți, pentru a oferi comunității financiare din țara noastră un sistem de plăți cu infrastructuri de o performanță potrivită așteptărilor și solicitărilor prestatorilor de servicii de plată, dar și instrumente de plată moderne, care ar corespunde necesităților consumatorilor individuali și corporativi conturate pe piața de plăți.

Conform conceptul aprobat, vor fi întreprinse mai multe acțiuni de dezvoltare a domeniului de plăți autohton. Acestea se referă la separarea logică a modulelor DBTR (sistemul de decontare pe baza brută în timp real) și CDN (sistemul de compensare cu decontare pe bază netă) a SAPI, trecerea la un format mai avansat al mesajelor de plată (ISO 20022), crearea unui model funcțional de gestiune a limitelor de lichiditate de către participanții SAPI și implementarea unei noi scheme de plată (plăți instant).

Măsurile vizate vor consolida sistemul de plăți din  Republica Moldova, vor îmbunătăți administrarea riscurilor operaționale și de lichiditate și vor facilita implementarea unor noi instrumente de plată.De asemenea, se vor crea premise pentru dezvoltarea eficientă a plăților inovative, inclusiv a celor mobile, cu decontarea finală imediată și posibilitatea reutilizării imediate. Ca urmare, circuitul fluxurilor economice va deveni  mai  facil,  sectorul plăților inovative va avea o capacitate mai bună de atragere a investițiilor și va crește viteza de circulație a banilor în economie. Acestea vor aduce beneficii la mai multe niveluri  - prestatorilor de servicii de plată și consumatorilor finali (persoane fizice), de asemenea, operatorilor economici și autorităților.

În acest sens, modernizarea și dezvoltarea infrastructurilor de plăți vor fi realizate de BNM, cu implicarea activă a prestatorilor de servicii de plată.Finalizarea proiectelor se preconizează pentru anul 2021 -modernizarea SAPI și anul 2022 – implementarea schemei de plăți instant.

Vedeți extrasul aici.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei