37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Comisia Extraordinară de Sănătate Publică a Municipiului Chișinău a luat act de prevederile hotărârii CNSP nr. 51 din 19.03.2021

Comisia Extraordinară de Sănătate Publică a Municipiului Chișinău a luat act de prevederile hotărârii CNSP nr. 51 din 19.03.2021

22.03.2021251 views Primaria mun.Chișinău
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Primăria municipiului Chișinău informează că astăzi s-a întrunit în ședință Comisia Extraordinară de Sănătate Publică a Municipiului Chișinău, care a luat act de prevederile hotărârii CNESP nr. 51 din 19 martie 2021 și a aprobat Hotărârea nr. 34 din 20.03.2021.

Astfel, se declară starea de urgență în sănătate publică pe întreg teritoriul municipiului Chișinău în perioada 19 martie - 18 aprilie 2021, inclusiv.

Continuarea desfășurării la distanță a procesului educațional, în cadrul instituțiilor de învățământ, primar, gimnazial și preuniversitar de pe teritoriul municipiului Chișinău. Totodată, activitatea în cadrul grădinițelor se desfășoară conform Regulamentului sanitar pentru instituțiile de educație timpurie, aprobat prin HG nr. 1211 din 04.11.2016, cu respectarea strictă a normelor epidemiologice.

Cât privește transportul public din municipiul Chișinău, acesta va funcționa în continuare la capacitate maximă, în zilele de lucru, cu respectarea obligatorie a prescripțiilor de sănătate publică. În zilele de sâmbătă și duminică, transportul va activa conform programului stabilit pentru zilele de odihnă, cu monitorizarea strictă a regimului epidemiologic.

Se stabilește, pe teritoriul municipiului Chișinău, regimul de activitate a piețelor agroalimentare și nealimentare, în intervalul orelor 07:00 - 15:00. Totodată,  centrele comerciale și localurile HORECA, vor activa potrivit hotărârii aprobate de Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică, cu programul stabilit.

De asemenea, din 01 aprilie 2021, slujbele religioase se vor desfășura în afara bisericilor, la aer liber, utilizând sisteme de sonorizare și transmiterea online (după caz), cu respectarea regulilor de sănătate publică și păstrarea distanței sociale.

În mod special, se reiterează necesitatea portului obligatoriu al măștilor de protecție în toate spațiile publice deschise și închise pe întreg teritoriul municipiului Chișinău, inclusiv în stradă și în transportul public. Masca trebuie să acopere atât gura cât și nasul. Purtarea măștilor de protecție este o măsură esențială obligatorie în perioada pandemică COVID-19, un element esențial de responsabilitate și solidaritate comunitară.

Nerespectarea măsurilor de sănătate publică expuse în Hotărârea nr. 34 din 20.03.2021 constituie pericol pentru sănătatea publică și va servi drept temei pentru tragerea la răspundere a persoanelor vinovate.

Cu referire la funcționalitatea transportului public municipal, Primarul General, Ion Ceban, a declarat că va fi făcută o solicitare către Ministerul Afacerilor de Interne ca în orele de vârf să fie prezenți carabinierii în stațiile de așteptare, pentru a nu admite aglomerarea în transportul public.

Edilul a mai precizat că o altă solicitare o va fi expediată în adresa autorităților centrale pentru a oferi vaccinuri cadrelor didactice. Astfel, ca în această perioadă, să fie imunizați și profesorii. În instituțiile municipalitate activează circa 15 mii de cadre didactice.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...