37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Comercializarea pungilor din plastic ar putea fi sancționată

Comercializarea pungilor din plastic ar putea fi sancționată

02.08.2019982 views Monitorul Fisc.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Guvernul susține interzicerea, prin sancțiune, a utilizării/comercializării pungilor de plastic și a altor obiecte de unică folosință fabricate din plastic, cu excepția celor biodegradabile. În acest sens, ieri, 1 august, cabinetul de miniștri a aprobat avizul asupra proiectului de lege pentru modificarea Codului contravențional.

Inițiativa legislativă propusă de un grup de deputați, prevede sancționarea, cu amendă de la 60 la 90 u.c. aplicată persoanei fizice și cu amendă de la 120 la 240 u.c. aplicată persoanei juridice, pentru utilizarea/comercializarea pungilor din plastic cu grosimea peretelui egală sau mai mare de 50 de microni, a farfuriilor, paharelor și altor accesorii ale serviciilor de masă, precum și a bețișoarelor de unică folosință fabricate din plastic, cu excepția celor biodegradabile.

Prin avizul său, Guvernul propune aplicarea treptată a sancțiunilor pentru a nu afecta activitatea unor agenți economici care deja au pus în comercializare produsele respective și care ar putea suporta cheltuieli adiționale. Amendamentul este propus în contextul corelării momentului intrării în vigoare a acestor prevederi cu restricțiile etapizate incluse în Legea cu privire la comerțul interior

În acest context, reamintim că legea prevede interzicerea, începând cu 1 ianuarie 2019 a pungilor din plastic, iar de la 1 ianuarie 2021, a veselei de unică folosință fabricată din plastic.

Proiectul prevede anumite penalități pentru utilizarea nelegală a pungilor din plastic, lucru omis din varianta inițială a legii ce interzice utilizarea acestora, ceea ce a făcut ca legea să fie ineficientă, a menționat ministrul Economiei și Infrastructurii, Vadim Brânzan.

La rândul său, prim-ministrul, Maia Sandu, a menționat că la Ministerul Finanțelor s-a discutat o inițiativă ce prevede compensarea reciclării pungilor din plastic. În acest sens, ministrul Finanțelor, Natalia Gavrilița a anunțat că se va lucra în colaborare cu Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului la elaborarea unui mecanism de stabilire a recompensei pentru cei care se vor ocupa cu reciclarea accesoriilor din plastic.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...