37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Colaborarea vamală multilaterală în cadrul CEFTA, discutată la Chișinău

Colaborarea vamală multilaterală în cadrul CEFTA, discutată la Chișinău

07.11.2019304 views Serviciul Vamal
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Directorul interimar al Serviciului Vamal, Iurie Ceban, a avut o întrevedere la Chișinău cu Emir Djikic, Director al Secretariatului CEFTA (Acordul de Liber Schimb Central-European), în cadrul căreia au fost analizate oportunitățile de intensificare a cooperării vamale multilaterale cu țările membre CEFTA, în domenii precum analiza riscurilor, originea mărfurilor și statutul de Agent Economic Autorizat (AEO).

În special, discuțiile au vizat posibilitatea creării conexiunii între sistemul informațional vamal și sistemul informațional SEED, în care ar urma să fie integrat și modulul de management al riscurilor. SEED reprezintă un sistem computerizat pentru monitorizarea deplasării produselor accizabile în regim suspensiv de accize, ceea ce permite aplicarea corectă a legislației vamale, dar și stimulează dezvoltarea comerțului legitim.

Adițional, au fost discutate și evoluțiile în colaborarea pe segmentul analizei de risc, Serviciul Vamal implicându-se activ în dezvoltarea unei Strategii de Management a Riscurilor, care să conțină viziuni și soluții clare pentru toate statele membre. Strategia a fost elaborată la nivelul Grupului de Management al Riscurilor din cadrul Acordului CEFTA, cu suportul experților GIZ și OMV și urmează a fi prezentată Comitetului organizației pentru a fi avizată.

Totodată, părțile au apreciat buna implementare a Convenției regionale cu privire la regulile de origine preferențiale pan-euro-mediteraneene (Convenția PEM), aplicate în cadrul Acordului CEFTA. Astfel, țările membre la Convenţia PEM aplică același set de reguli de origine, care permit conferirea originii preferențiale a mărfurilor obţinute şi/sau prelucrate suficient pe teritoriul statelor membre la Convenție cu care sunt încheiate Acorduri de Liber Schimb.

Un alt subiect important de pe agenda întrevederii l-a constituit dezvoltarea continuă a Programului AEO și exercițiul-pilot de recunoaștere mutuală a acestuia, inițiat cu statele membre CEFTA, care are drept scop simplificarea procedurilor vamale pentru deținătorii AEO. În acest context, a fost precizat faptul că Republica Moldova este liderul regional în dezvoltarea și implementarea  statutului de Agent Economic Autorizat, ceea ce reprezintă un factor de referință în avansarea relațiilor comerciale externe.

În cadrul discuțiilor, Directorul interimar al Serviciului Vamal, Iurie Ceban a apreciat suportul acordat autorității vamale de către partenerii europeni și a menționat că Vama va depune în continuare toate eforturile pentru a simplifica procedurile de vămuire, astfel încât agenții economici să beneficieze de un mediu antreprenorial sigur și favorabil.

La rândul său, Emir Djikic a salutat angajamentul Serviciului Vamal de a implementa în activitatea sa cele mai bune practici în domeniul administrării vamale și și-a exprimat disponibilitatea de a dezvolta, și în viitor, colaborarea instituită.

Notă: Republica Moldova a devenit membru al Acordului de Comerţ Liber Central European (CEFTA) în 2007, care a fost încheiat în ideea facilitării schimburilor si a cooperării economice intraregionale. Membri CEFTA sunt: Albania, Bosnia şi Herțegovina, Macedonia, Moldova, Montenegro, Serbia, UNMIK Kosovo.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...