Ministerul Economiei în comun cu Secretariatul Economic pe lângă Prim-ministru a elaborat proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative, care are ca scop facilitarea activității mediului de afaceri.
Astfel, proiectul conține o serie de modificări la Codul muncii, Codul contravențional, Legea nr. 231/2010 cu privire la comerţul interior, Legea nr.131/2012 privind controlul de stat asupra activității de întreprinzător etc.
Una din modificările Codului Muncii (CM) prevede completarea art.55 cu un alineat care să prevadă opțiunea semnării contractelor individuale de muncă pe durată determinată cu salariații angajați în domeniul tehnologiilor informaționale și comunicațiilor.
Totodată, documentul propune modificări ce vizează cauzele de suspendare a contractului individual de muncă prevăzute la art. 76 din CM. Astfel, contractul individual de muncă va putea fi suspendat în circumstanţe ce nu depind de voinţa părţilor în caz de absență a salariatului de la locul de muncă, dacă angajatorul nu deține informații despre motivul absenței.
Încă o prevedere ține de obligativitatea de a comunica doar prin panouri informative cu acces general la sediul unității prin permiterea aducerii informațiilor relevante la cunoștința salariaților prin oricare dintre mijloacele disponibile, care pot face dovada recepționării informației de către destinatar.
În același timp, în scopul asigurării clarității temeiului de concediere - absența fără motive întemeiate de la lucru timp de 4 ore consecutive în timpul zilei de muncă (art. 86 alin. 1 lit. h)), se propune substiuirea textului ”timpul zilei de muncă” cu cea de ”timpul zilei de muncă cu durata zilnică a timpului de muncă de cel puțin 8 ore”.
Autorii mai propun o nouă redacție a art.106, conform căreia angajatorul este în drept să țină evidența timpului de muncă prestat efectiv de fiecare salariat, inclusiv a muncii suplimentare, a muncii prestate în zilele de repaus şi în zilele de sărbătoare nelucrătoare conform modelului aprobat prin convențiile colective naționale sau să țină evidența orelor de muncă prestate zilnic de fiecare salariat în condițiile stabilite cu salariații prin acord scris, în funcție de activitatea specifică desfășurată de către aceștia.
O altă modificare prevede abrogarea art. 1141 ce reglementează modul de calculare a duratei concediului de odihnă anual proporțional timpului lucrat într-un an de muncă. În același context, se propune o nouă redacție a alin. (1) din art. 116 al CM, care reglamentează programarea concediilor de odihnă anuale. Astfel, se propune ca, concediile de odihnă anuale pentru anul următor să poată fi programate din timp de către angajator de comun acord cu reprezentanții salariaților până la sfârșitul fiecărui an calendaristic. În cazul aprobării proiectului în redacția propusă, alin. (5) al aceluiaşi articol va fi abrogat.
Documentul mai prevede o nouă redacție a normei ce ține de indemnizația de concediu. Noua redacție a alin. (3) din art. 117 ar putea stipula că indemnizația de concediu se plătește de către angajator la o dată agreată de părți, dar nu mai târziu de data achitării salariului pentru luna în care salariatul se află în concediu (în prezent indemnizația se plătește de către angajator cu cel puțin 3 zile calendaristice înainte de plecarea salariatului în concediu).
În vederea excluderii obligativității utilizării doar a cursului Băncii Naționale a Moldovei (BNM) pentru salariile stabilite în valută, se propune o nouă redacție a alin. (2) din art.141, care va stabili că în contractul individual de muncă părțile pot conveni asupra cuantumului salariului în valută străină, cu achitarea în monedă națională la un curs de schimb al leului moldovenesc agreat de părți.