Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării (MDED) continuă eforturile de sprijinire a mediului de afaceri prin optimizarea cadrului legislativ și reducerea sarcinilor administrative. În acest sens, MDED a elaborat și propune pentru consultare publică proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative, cu scopul principal de a reduce costurile administrative suportate de întreprinderi.
Proiectul propus vizează modificarea a două acte normative esențiale: Codul fiscal și Legea 287/2017 cu privire la contabilitate și raportare financiară.
Una dintre modificările înserate în proiect vizează articolul 341 din Codul fiscal. Conform completărilor propuse, întreprinderile care efectuează inspecţia tehnică periodică a autovehiculelorvor fi obligate să ţină evidenţa autovehiculelor care au fost supuse inspecţiei tehnice periodice şi să transmită Agenţiei Servicii Publice (ASP) informaţia necesară pentru completarea Registrului de stat al vehiculelor (conturul "G" – "Evidenţa executării legislaţiei fiscale"). ASP, la rândul său, va asigura accesul Serviciului Fiscal de Stat la datele Registrului de stat al vehiculelor.
Proiectul mai prevede anularea Dării de seamă privind taxa pentru folosirea drumurilor de către autovehiculele înmatriculate în Republica Moldova (Forma TFD 19).
Documentul mai conține prevederi care vizează transferul responsabilității de a informa Serviciul Fiscal de Stat despre deschiderea contului deschis în străinătate, de la agentul economic către Banca Națională a Moldovei. Potrivit modificărilor propuse la alin. (5) art. 167 din Codul fiscal, în cazul deschiderii contului bancar în străinătate, în termen de 15 zile de la data deschiderii acestuia, Banca Națională a Moldovei în temeiul notificării dreptului de deschiderea a contului bancar în străinătate, comunică Serviciului Fiscal de Stat faptul şi datele corespunzătoare. Drept confirmare a înregistrării contului, Serviciul Fiscal de Stat eliberează contribuabilului, în termen de 3 zile, un certificat de confirmar.
Totodată, documentul prevede completarea articolului 12 din Legea nr. 287/2017 privind contabilitatea și raportarea financiară. Conform noii prevederi, emiterea mai multor documente primare pentru unele şi aceleaşi operaţiuni se interzice, cu excepţia cazurilor în care această obligație este prevăzută de alte acte normative sau de contractul încheiat între părți. Potrivit autorilor proiectului, emiterea mai multor documente primare pentru unele şi aceleași operațiuni nu poate fi una justificată din punct de vedere economic, îngreunând procesul de organizare a contabilității și, implicit, majorând semnificativ costurile interne cu completarea și distribuirea acestui document.