37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   CNPF propune plafonarea costurilor aferente unui credit nebancar sau leasing financiar. Regulatorul a inițiat amendarea reglementărilor în creditarea nebancară

CNPF propune plafonarea costurilor aferente unui credit nebancar sau leasing financiar. Regulatorul a inițiat amendarea reglementărilor în creditarea nebancară

22.08.2019605 views Bizlaw
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Comisia Națională a Pieței Financiare (CNPF) a elaborat și inițiază procedura de promovare a proiectului Legii de modificare a unor acte legislative, scopul de bază al căruia constă în minimizarea riscurilor de supra-îndatorare a consumatorilor-persoane fizice și protejarea beneficiarilor de produse de creditare nebancară. După consultarea și avizarea proiectului de lege de către Guvern și instituțiile interesate, documentul urmează să fie expediat Parlamentului spre adoptare.

Obiectivul proiectului de amendamente vizează îmbunătățirea cadrului legal aferent activității organizațiilor de creditare nebancară (OCN) în vederea protejării drepturilor consumatorilor, precum și aducerea în concordanță a unor legi din domeniul de reglementare care au tangență cu activitatea organizațiilor de creditare nebancară, cu prevederile Legii nr. 1/2018 cu privire la organizațiile de creditare nebancară.

În cadrul unei conferințe de presă, vicepreședintele CNPF, Iurie Filip, a subliniat că, deși sectorul OCN înregistrează un trend ascendent, există anumite riscuri care însoțesc această dezvoltare spectaculoasă, cel mai vizibil fiind supra-îndatorarea populației. ”Prin proiectul dat de modificări, autoritatea de supraveghere propune introducerea unor norme și pârghii de atenuare a riscurilor cuantificate pe piață ce țin de costurile supradimensionate și nejustificate ale împrumuturilor – riscuri, care au fost observate, inclusiv de experții internaționali”, a menționat vicepreședintele CNPF.

În context, șefa Direcției generale creditare nebancară din cadrul CNPF, Alina Cebotariov, a informat că modificările propuse au fost consultate cu instituțiile financiare internaționale și vor permite temperarea gradului de împovărare a populației prin introducerea de noi reglementări de creditare responsabilă, inclusiv cerințe privind condițiile și modul de evaluare a capacității clientului de rambursare a creditului nebancar.

Potrivit proiectului de modificări, OCN urmează să raporteze la birourile istoriilor de credit, fapt ce va permite entităților de a se proteja de creditarea multiplă a unor persoane neoneste și de a curma practicile abuzive de inducere în eroare a consumatorilor.

O altă modificare propusă vizează anumite concretizări referitor la interzicerea acceptării de către OCN a fondurilor rambursabile de la public, care reprezintă o precondiție conceptuală privind modul de desfășurare a activității de către OCN.

De asemenea, în vederea excluderii practicilor abuzive de acordare a împrumuturilor pe termen scurt cu aplicarea unor costuri exagerate, CNPF propune plafonarea costurilor aferente unui credit nebancar sau leasing financiar (dobândă, comisioane, penalități etc.), astfel încât valoarea acestora să nu depășească valoarea împrumutului inițial contractat. Totodată, pentru împrumuturile acordate persoanelor fizice în sumă de până la 50 mii de lei, se propune interzicerea modificării condițiilor contractuale în defavoarea clientului, care presupun o supra-plată față de OCN.

De menționat că, în conformitate cu Legea cu privire la OCN, în vigoare de la 1 octombrie 2018, CNPF i-au fost conferite atribuțiile de supraveghere a organizațiilor de creditare nebancară, respectiv desfășurarea activității în acest domeniu fără autorizarea instituției de supraveghere este interzisă.

Conform datelor CNPF, la 1 iunie, activele deținute de organizațiile de creditare nebancară se cifrează sub 10 miliarde de lei, fiind în creștere cu 65%, față de aceeași perioadă a anului trecut. De asemenea, s-a majorat semnificativ și portofoliul de împrumuturi și leasing financiar, care atinge aproape 8,5 miliarde lei, având un spor de 2/3, în comparație cu 1 iunie 2018. Numărul beneficiarilor de credite nebancare a ajuns sub 465 mii de persoane, iar valoarea medie a unui împrumut a constituit peste 18 mii lei.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...