37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   CNAS respectă termenii de finanţare a plăţilor sociale

CNAS respectă termenii de finanţare a plăţilor sociale

06.01.2021372 views CNAS
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Casa Națională de Asigurări Sociale informează că a finanţat plata prestaţiilor sociale beneficiarilor de pensii, alocaţii sociale, suportului financiar, suportului unic, ajutorului de deces, suma totală fiind de 1236 mln. lei.

De menţionat, că pe 31 decembrie 2020 Casa Națională de Asigurări Sociale a încheiat anul bugetar 2020 prin efectuarea pe parcursul anului a plăților sociale în termen și în cuantum integral.

Începerea anului bugetar 2021 a coincis cu lansarea noului proces de plată a pensiilor și prestațiilor sociale prin serviciul guvernamental de plăți electronice (MPay), care presupune  o modalitate nouă de distribuire a prestațiilor sociale cetățenilor.

Pentru a asigura plata în termen a pensiilor și altor prestații sociale în primele zile ale lunii ianuarie 2021, prin Dispoziția Prim-ministrului nr. 158-d din 10.12.2020 pe data de 2 ianuarie 2021 a fost declarată zi de lucru pentru Ministerul Finanțelor, Instituția Publică „Agenția de Guvernare Electronică”, Casa Națională de Asigurări Sociale pentru  a asigura funcționarea serviciului guvernamental de plăți electronice (MPay) și pentru a finanța Întreprinderea de Stat „Poșta Moldovei” cu mijloacele necesare plății în numerar a pensiilor, alocațiilor de stat și suportului financiar, pentru perioada de plată 1 ianuarie-4 ianuarie 2021.

Procesul de finanțare a distribuirii prestațiilor în numerar a implicat necesitatea asigurării de către Banca Națională a Moldovei a funcționalității Sistemului automatizat de plăți interbancare pe data de 2 ianuarie 2021. Prin răspunsul oferit de către Banca Națională a Moldovei, aceasta nu a lansat Sistemul automatizat de plăți interbancare pe data de 2 ianuarie 2021 și respectiv plata prestațiilor sociale beneficiarilor deserviți prin intermediul  Întreprinderii de Stat „Poșta Moldovei” şi instituţiilor bancare  este posibilă începând cu data de 5 ianuarie 2021.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...