37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   CNAS: precizări pentru viitorii pensionari aflați peste hotarele țării

CNAS: precizări pentru viitorii pensionari aflați peste hotarele țării

19.05.2020539 views CNAS
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Casa Națională de Asigurări Sociale vine cu unele precizări pentru cetățenii, care au atins vârsta de pensionare, conform legislației Republicii Moldova, dar care, la moment, aflându-se peste hotare, în țările cu care Republica Moldova are semnate acorduri bilaterale în domeniul securității sociale, nu pot reveni din cauza suspendării transportului de pasageri în perioada pandemiei de COVID-19.

Reamintim, că conform legislației Republicii Moldova, începând cu 1 iulie 2019, vârsta standard de pensionare pentru bărbați constituie 63 ani, pentru femei este de 58 ani și 6 luni. Ultima se majorează  treptat în fiecare an cu 6 luni, astfel încât în anul 2028 va fi de 63 ani.

În acest context, pentru stabilirea dreptului la pensia pentru limită de vârstă, vă recomandăm să depuneți cererea împreună cu setul de documente necesare, stabilite conform actelor normative ale Republicii Moldova, la instituția competentă a Statului Contractant. În acest caz, solicitantul poate opta pentru transferul prestației sociale în statul unde domiciliază la moment, anexând rechizitele bancare corespunzătoare.

Pentru a afla mai multe despre condițiile de pensionare accesați butonul “Pensii” pe site-ul Casei Naționale de Asigurări Sociale. Iar următorul link http://cnas.md/pageview.php?l=ro&idc=524&id=4034&t=/Relatii-internationale/Informatii-utile-pentru-lucratorii-migranti/Organisme-de-legatura-internationale-in-domeniul-pensiilor/vă va ajuta să găsiți adresele instituțiilor competente la care puteți apela, în cazul în care întruniți condițiile pentru a realiza dreptul de pensie.

Precizăm, că la momentul actual CNAS aplică 12 acorduri internaționale în domeniul securității sociale, semnate cu următoarele state: România, Portugalia, Bulgaria, Luxemburg, Austria, Estonia, Cehia, Polonia, Ungaria, Belgia, Lituania, Germania, care prevăd aceleaşi tipuri de garanţii sociale pentru lucrătorii şi pensionarii migranţi, ca și pentru cetățenii domiciliați în Republica Moldova.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...