37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   CNAS: În atenţia plătitorilor de contribuţii

CNAS: În atenţia plătitorilor de contribuţii

15.07.2020753 views CNAS
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Casa Națională de Asigurări Sociale reiterează importanța prezentării, de către plătitorii de contribuții, a datelor corecte în Dările de seamă lunare.

Toate prestaţiile de asigurări sociale, se stabilesc beneficiarilor, în baza datelor acumulate la Contul personal de asigurări sociale ale persoanei, declarate de către angajator, fără a fi solicitată și prezentarea certificatelor despre salariu. Prin urmare, informaţia cu privire la perioadele de activitate de după anul 1999, precum şi contribuţiile de asigurări sociale, declarate de către angajator, prin intermediul Dării de seamă IPC 18 şi a Informaţiei IRM 19, servesc temei pentru stabilirea pensiilor şi indemnizaţiilor.

Atenţionăm asupra celor mai frecvente tipuri de erori, admise de către angajatori în Dările de seamă, care creează dificultăţi la determinarea dreptului social și /sau afectează direct cuantumul prestației oferite beneficiarului:

-declararea venitului asigurat, în perioada aflării angajatului în incapacitate temporară de muncă;

-utilizarea incorectă a categoriei persoanei asigurate la declararea venitului asigurat.

Astfel, pentru a nu crea impedimente la stabilirea prestaţiilor de asigurări sociale, atenţionăm angajatorii asupra necesităţii respectării reglementărilor stipulate în  Instrucţiunile cu privire la modul de completarea a Dărilor de seamă prezentate de către angajatori, aferente asigurărilor sociale de stat.

Totodată, informăm că în conformitate cu prevederile art. 57 alin. (5) din Legea nr.  489/1999 privind sistemul public de asigurări sociale, sumele plătite necuvenit sub formă de prestaţii de asigurări sociale ca urmare a prezentării, în temeiul art.5 alin. (1) lit. c), a declaraţiilor corectate se recuperează de la angajator.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...