37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   CNAM prezintă modul de acumulare şi utilizare a fondurilor AOAM, într-un filmuleț grafic

CNAM prezintă modul de acumulare şi utilizare a fondurilor AOAM, într-un filmuleț grafic

29.01.2021275 views CNAM
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Compania Naţională de Asigurări în Medicină a lansat vineri, 29 ianuarie, un filmuleț grafic în care explică modul în care sunt colectaţi banii în fondurile de asigurare obligatorie de asistenţă medicală şi unde sunt utilizate aceste mijloace financiare.

Astfel, bugetul asigurării medicale obligatorii este format în mare parte din contribuţiile achitate de persoanele angajate şi transferuri de la Guvern pentru cei asiguraţi de stat - copii, pensionari, gravide, şomeri şi alţii. Tot în acest buget vin şi banii de la persoanele care achită prima de asigurare în sumă fixă.

Majoritatea banilor acumulaţi (97%) sunt destinați serviciilor medicale pe care CNAM le achită atât instituțiilor medicale publice, cât și private în baza contractelor încheiate. Restul (3%) sunt utilizaţi pentru activităţi de profilaxie (imunizare, screening-uri), dezvoltarea şi modernizarea prestatorilor de servicii medicale, gestionarea fondurilor.

În sistemul de asigurare medicală obligatorie, persoanele asigurate au drepturi egale la un şir de servicii medicale în caz de boală - asistenţa medicală de urgenţă, serviciile acordate de medicul de familie şi echipa sa, medicamente compensate, asistenţa medicală la nivel de ambulatoriu şi cea spitalicească, îngrijiri la domiciliu, servicii de înaltă performanţă, cum ar fi tomografie, ultrasonografie, mamografie, rezonanţă magnetică. Accesul la asistenţa medicală nu depinde de vârstă, venit sau locul de trai.

Pe fondul majorării din ultimii ani a acumulărilor în fondurile de asigurare medicală obligatorie, sistemul de ocrotire a sănătăţii a fost în permanentă perfecţionare şi continuarea acestui proces are drept scop eficientizarea practicilor medicale, profesionalizarea cadrelor medicale, acoperirea financiară a unui număr mai mare de servicii medicale, achiziţia unor preparate mai eficiente concomitent cu creşterea nivelului de satisfacţie al beneficiarilor.

Filmulețul video este parte a campaniei de informare privind drepturile şi obligaţiile persoanelor asigurate, desfăşurată anual de CNAM. Acesta va fi plasat pe pagina web şi cea de Facebook a CNAM, va fi difuzat pe ecranele amplasate în agenţiile teritoriale ale CNAM, în instituţiile medicale.

Puteţi viziona spotul urmând linkul:

CNAM_acumularea şi utilizarea fondurilor de asigurare medicală obligatorie

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...