37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Clasificatorul ocupațiilor, completat

Clasificatorul ocupațiilor, completat

29.05.20181.497 views Monitorul Fisc.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Cinci specialităţi noi se introduc în Clasificatorul ocupațiilor. Acestea sunt expert în fizica medicală, fizician medical, fizician medical stagiar, meteorolog aeronautic-prognozist sau meteorolog aeronautic-observator.

Ordinul cu privire la aprobarea modificărilor în Clasificatorul ocupațiilor din Republica Moldova a fost publicat în Monitorul Oficial din 25 mai curent.

De asemenea, prin acest ordin se modifică descrierea grupei ”Fizicieni și astronomi”. Astfel, fizicienii și astronomii efectuează experimente, teste şi analize asupra structurii şi proprietăţilor materiei în diferite stări — solidă, lichidă, gazoasă şi a modificărilor posibile în funcţie de temperatură, comprimare, presiune etc., evaluează rezultatele experimentelor pe baza modelelor matematice. Ei asigură livrarea sigură și eficientă a radiațiilor la pacienți pentru a obține un rezultat diagnostic sau terapeutic și vor asigura măsurările și caracterizările corecte a cantităților fizice utilizate în aplicațiile medicale.

În descrierea grupei se mai menționează testarea, punerea în funcțiune și evaluarea echipamentelor utilizate în aplicații de imagistică, tratament medical și dozimetrie, întocmirea documentației științifice și prezentarea rapoartelor.

Clasificatorul ocupațiilor stabileşte denumirile ocupaţiilor practicate de populaţia activă a Republicii Moldova şi clasificarea lor pe grupe în funcţie de nivelul de omogenitate al activităţii desfăşurate. Clasificatorul este destinat pentru soluţionarea unui cerc larg de probleme ce fac obiectul reglementării relaţiilor sociale şi de muncă, precum şi a celor ce ţin de aprecierea stării şi dinamicii schimbărilor în structura forţei de muncă, analiza şi prognoza indicatorilor în domeniul utilizării forţei de muncă şi instruirii profesionale.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...