37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   CEFTA și Nomenclatura combinată a mărfurilor

CEFTA și Nomenclatura combinată a mărfurilor

29.08.2019607 views Monitorul Fiscal
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Hotărârea Guvernului nr. 955 privind reglementarea importului în Republica Moldova a produselor originare din țările membre ale Acordului Central European de Comerț Liber (CEFTA) adoptată la din 21 august 2007, poate fi abrogată. Proiectul unei hotărâri a Executivului a fost propus pentru consultări publice de Ministerul Economiei și Infrastructurii al RM. Amintim că, prin HG nr.955, a fost aprobat Regulamentul privind importul în Republica Moldova al produselor originare din ţările-membre CEFTA, inclusiv (anexa nr.4 la acest Regulament) taxele vamale aplicate de țara noastră asupra acestor produse. 
Colaborarea în cadrul CEFTA prevede anularea tuturor taxelor vamale la import şi export, a restricţiilor cantitative şi a altor taxe, pentru a contribui la dezvoltarea relaţiilor comercial-economice bilaterale şi multilaterale dintre ţările membre. 
Menționăm că, la data intrării în vigoare a Protocolului Adițional 4 (ratificat prin Legea nr.110 din 28 mai 2015), au fost eliminate toate taxele vamale de import, toate taxele cu efect echivalent, precum și toate taxele de natură fiscală la import în schimburile de produse agricole între ele.
În sensul prevederilor Acordului CEFTA şi Regulamentului aprobat prin HG nr.955, noţiunile indicate în document semnifică: 
produse agricole — produsele menţionate în capitolele 1-24 ale Nomenclaturii combinate a mărfurilor, elaborat în baza Sistemului armonizat de descriere şi codificare a mărfurilor, aprobat prin Hotărîrea Guvernului nr. 54 din 26 ianuarie 2004, precum şi produsele industriale menţionate în anexa nr. 6 la Regulament; 
produse industriale — produsele menţionate în capitolele 25-97 ale Nomenclaturii combinate a mărfurilor, elaborat în baza Sistemului armonizat de descriere şi codificare a mărfurilor, aprobat prin Hotărîrea Guvernului nr. 54 din 26 ianuarie 2004, cu excepţia produselor specificate în anexa nr.6 la Regulament, care sunt tratate ca produse agricole; 
taxa de bază — taxele vamale aplicate de Moldova conform Legii nr.1380-XIII din 20 noiembrie 1997 cu privire la tariful vamal, la momentul intrării în vigoare a Acordului CEFTA. 
Amintim că statele-membre ale CEFTA sunt Albania, Bosnia și Herzegovina, Macedonia, Moldova, Muntenegru, Serbia și Cosovo.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...