Amenzile pentru desfășurarea activității de întreprinzător cu încălcarea dreptului la denumire vor fi mai mari începând cu luna viitoare, inclusiv pentru persoanele care utilizează în denumirea lor numele țării.
Astfel, din 9 decembrie, persoanele fizice care vor desfășura activitate de întreprinzător cu încălcarea dreptului la denumire sau modul de utilizare a denumirii, sau a denumirii oficiale sau istorice a statului, a abrevierilor sau derivatelor denumirii oficiale sau istorice a statului, vor fi sancționate cu amenzi de la 3.600 de lei la 7.500.
Pentru aceeași încălcare, companiile vor fi sancționate cu amendă de la 5.000 la 7.500 de lei.
Modificările la art. 263, alin. (6) din Codul Contravențional privind noul cuantum al amenzilor au fost publicate în Monitorul Oficial din 9 noiembrie. Până la aceste modificări, valoarea amenzilor era de la 300 la 900 de lei pentru toate persoanele, fiind prevăzută doar pentru ”Desfăşurarea activităţii de întreprinzător cu încălcarea dreptului la firmă (denumire), stabilit de lege, şi a modului de utilizare a firmei”.
În urma moificărilor, articolul a fost completat și cu un nou alineat care stabilește că ”Neexecutarea obligației de modificare a denumirii în cazul retragerii permisiunii de utilizare a denumirii oficiale sau istorice a statului ori a abrevierilor sau derivatelor denumirii oficiale sau istorice a statului” se sancționează cu amendă de la 5.000 la 7.500 de lei aplicată persoanei juridice.
Amintim că, în luna mai, Parlamentul a aprobat mai multe modificări legislative potrivit cărora pentru eliberarea permisiunii de folosire a denumirii oficiale sau istorice a statului ori a abrevierilor sau derivatelor denumirii oficiale sau istorice a statului în denumirea persoanei juridice cu scop lucrativ se va încasa o taxă de stat de 100 de mii de lei.
Dacă persoanei juridice i s-a retras, însă, acest drept, ea este obligată să-și modifice denumirea în termen 30 de zile de la data recepționării deciziei de retragere a permisiunii.