37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   CCI a RM cu suportul BERD va digitaliza Carnete ATA

CCI a RM cu suportul BERD va digitaliza Carnete ATA

09.02.2021150 views CCI a RM
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

În luna februarie 2021, Camera de Comerț și Industrie a RM (CCI) lansează un nou proiect în domeniul facilitării comerțului care prevede digitalizarea Carnetelor ATA – document vamal ce simplifică exportul temporar și tranzitul de mărfuri în comerț internațional.

Proiectul este finanțat de Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) și are drept scop simplificarea procedurii de solicitare și emitere de către CCI a Carnetelor ATA.

În cadrul proiectului, pe platforma online a CCI www.client.chamber.md  va fi dezvoltat un nou modul ce va permite agenților economici și persoanelor fizice să depună cereri online, iar specialiștiilor CCI să perfecteze Carnetul în baza documentelor transmise în format electronic.

Modulul ATA va fi conectat la serviciile guvernamentale MSign și Mpay, ceea ce va permite semnarea cererilor cu semnătură electronica și achitarea serviciilor online.

Digitalizarea procesului va reduce timpului şi cheltuielile antreprenorilor și totodată va apropia Republica Moldova de sistemul international ATA electronic (e-ATA) promovat de către Camera de Comerț Internaională și Organizația Mondială a Vămilor. Acest system prevede substituirea Carnetelor pe suport de hârtie cu cele electronice și actualimente este pilotat în 6 țări (printre care Belgia, Mare Britanie, Federația Rusă, SUA).

Odată cu digitalizarea procedurilor la CCI și Republica Moldova va putea beneficia de e-ATA, ca cel mai performant instrument de facilitare a comerțului international.

Lanarea modulului ATA este planificată pentru luna decembrie a.c.

Republica Moldova a aderat la sistemul international ATA în 2008.

Carnetul ATA este un document vamal internațional, eliberat de CCI, ca instituție emitentă și garantă, în baza căruia mărfurile aflate în regim de export temporar și tranzit circulă liber, conform unei proceduri vamale simplificate. 

Carnetul ATA este solicitat cel mai des de companiile şi persoanele care participă la târguri şi expoziţii, profesionişti din diferite domenii, ce pot circula liber cu echipamentul său profesional. Anual CCI eliberează circa 180 de Carnete.

Principale avantaje ale Carnetului ATA? 

  • ATA substituie declarația vamală și garanția pentru taxe vamale;
  • reduce costurile și timpul de trecere a frontierei;
  • este valabil 12 luni;
  • este recunoscut în 80 de state– permite vizitarea mai multor state în baza unui document;
  • mărfurile pot fi transportate cu toate tipurile de transport inclusiv cu autoturismul privat;
  • se utilizează și ca declarație de tranzit în țările de tranzit;

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...