37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Care sunt cele mai afectate sectoare ale economiei și cu ce fel de măsuri urgente de susținere trebuie să intervină statul? (video)

Care sunt cele mai afectate sectoare ale economiei și cu ce fel de măsuri urgente de susținere trebuie să intervină statul? (video)

24.06.2020546 views Consiliul Economic
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Răspunsuri la aceste întrebări trebuie să le dea Studiul de impact al pandemiei COVID-19 asupra sectoarelor economiei pe care urmează să-l realizeze Consiliul Economic în colaborare cu Ministerul Economiei și Infrastructurii, cu sprijinul acordat de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare în comun cu alți parteneri de dezvoltare și membri ai Consiliului.

Acesta a fost lansat azi în cadrul platformei Consiliului Economic pe lângă prim-ministrul RM.

Vezi: Studiul de impact al pandemiei COVID-19 asupra sectoarelor economie . (VIDEO)

Experții care vor lucra la studiu trebuie să colecteze informația despre sectoarele economiei, să le grupeze după importanță și modul în care au fost afectate, pentru ca ulterior să fie elaborate măsurile statului în acest sens.

În cadrul dezbaterilor organizate cu ocazia lansării studiului, reprezentanții comunității de afaceri au menționat necesitatea colectării acestor informați într-un timp cât se poate de scurt. Cel mult trei luni. Asta pentru că situația pandemică evoluează, iar măsurile trebuie să fie întreprinse cât mai urgent pentru a salva cât mai multe întreprinderi și locuri de muncă din sectoarele afectate.

Informația despre gradul în care au fost afectate companiile din Moldova există, au menționat participanții la dezbateri, însă acestea sunt foarte răzlețite. Este nevoie de colectat toată această informație într-o matrice. Asta va permite crearea unui tablou amplu despre cum și în ce mod au fost afectate sectoarele și care trebuie să fie instrumentele de intervenție din partea statului în sectoare concrete. Această matrice va reduce riscurile de intervenții greșite și repetate din partea statului în procesul de elaborare a politicilor de susținere a sectoarelor afectate. Acest lucru este important acum mai mult ca oricând, având în vedere resurse limitate bugetare ale țării.

Prezent la eveniment ministrul Economiei și Infrastructurii Serghei Railean a menționat că în ultima perioadă studii sunt efectuate periodic. Acestea sunt necesare pentru că ne confruntăm cu o  criză fără precedent, cu un mare grad de incertitudine despre cum aceasta poate evolua și ce alte consecințe avea. De asta datele necesită a fi  actualizate frecvent. Iar platforma unică, pe care o propune Consiliul Economic, în care vor fi adunate estimările privind consecințele economice, vor ajuta la o corelare mai rapidă a măsurilor urgente pe care trebuie să le întreprindă statul.

Studiul de impact al pandemiei COVID-19 asupra sectoarelor economiei se va finaliza cu un set de măsuri de remediere a problemelor pentru sectoarele afectate, care vor fi propuse Guvernului spre examinare. Cu alte cuvinte Studiul va arăta care este problema și cum aceasta poate fi soluționată.

Primele rezultate ale studiului vor fi gata la finele lunii septembrie 2020.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...