Astăzi, în Monitorul Oficial a fost publicată Legea nr. 452 din 28 decembrie cu privire la modificarea unor acte normative. Astfel, în lista actelor supuse ajustărilor se regăsesc: Codul de procedură civilă, Codul contravențional, Codul muncii, Codul administrativ, Codul civil etc.
Prin modificările aduse Codului de procedură civilă art. 83 a fost completat cu un nou alineat care prevede că, se impune cu taxă de stat fiecare cerere de chemare înjudecată, cerere reconvențională, cererea de intervenție principală, cererea vizând cauzele cu procedură specială, cererea de eliberare a ordonanței judecătorești, cererea de declarare a insolvabilității, cererea de eliberare a titlului executoriu privind executarea hotărârilor arbitrale, cererea de apel, cererea de recurs, cererea de eliberare a copiilor (duplicatelor) de pe actele judecătorești, precum și alte cereri prevăzute la pct.l din Anexa nr.l a Legii taxei de stat nr.213/2023.
De asemenea, art. 84 din Cod a fost redenumit în Taxa de timbru, și cuprinde prevederi legale cu privire la procedura de percepere și cuantumul taxei de timbru. Astfel, taxa de timbru este o sumă de bani care se percepe o singură dată, pentru intentarea unui proces judiciar civil sau de contencios administrativ, atât în primă instanță, cât și în căile de atac în temeiul legii.
Modificările operate în Codul contravențional constau în completarea cadrului legal cu noi prevederi potrivit cărora este instituită achitarea taxei de timbru (art.448, 4513, 468, 476). Astfel, în conformitate cu prevederile art.448 alin.(9) și (10) din Codul, în cazul în care contestația nu este însoțită de taxa de timbru, instanța de judecată îi oferă timp părții pentru înlăturarea neajunsurilor. Dacă în termen de 15 zile partea nu înlătură neajunsurile, contestația nu se consideră depusă, și împreună cu actele anexate, se restituie printr-o încheierea ce nu se supune nici unei căi de atac. Restituirea contestației nu exclude posibilitatea depunerii repetate a acesteia în condițiile și modul prevăzut de prezentul articol.
Totodată, prin Legea nr.452 din 28 decembrie 2024, art.468 a fost completat cu un nou alineat (4), conform căruia recursul este însoțit de plata taxei de timbru în cuantumul prevăzut de Legea taxei de stat nr.213/2023. în cazul dat, dispozițiile art. 448 alin. (8), (9) și (10) se aplică în modul corespunzător.
De asemenea, urmare a modificărilor efectuate în Codul muncii, art. 353 care reglementează scutirea salariaţilor şi a reprezentanţilor acestora de plata cheltuielilor judiciare, a fost completat cu un nou enunț, conform căruia: în acest caz se achitată taxa de timbru în cuantumul prevăzut de Legea taxei de stat nr.213/2023.
Prevederile legii au intrat în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial.