Pentru a stimula plățile efectuate prin intermediul instrumentelor de plată fără numerar, a fost adoptată Legea privind efectuarea decontărilor în numerar. Aceasta stabilește limite exacte de efectuare a plăților în numerar care urmează să fie aplicate începând cu anul 2025. Astfel, pentru persoanele fizice:
- în cazul achiziționării unui bun imobil, se permite achitarea în numerar, doar dacă prețul indicat în contractul de vânzare-cumpărare nu depășește echivalentul a 100 de salarii medii lunare pe economie prognozate;
- în cazul unui mijloc de transport, achitarea în numerar este permisă doar când prețul, indicat în contractul de vânzare-cumpărare, nu depășește echivalentul a 50 de salarii medii lunare pe economie prognozate.
Atunci când prețul bunului imobil sau al mijlocului de transport este mai mare decât plafoanele menționate, plata urmează să fie efectuată prin transfer bancar, cu excepția sumei de până la 200 000 lei care poate fi achitată în numerar.
La fel, această Lege stabilește și anumite limite a plăților în numerar pentru persoanele juridice și cele fizice care desfășoară activitate de întreprinzător. Astfel, ca regulă generală, acestora li se va permite efectuarea plăților în numerar doar în sumă ce nu depășește cumulativ 100 mii de lei lunar. Această limită nu este valabilă însă pentru operațiunile în numerar efectuate în raport cu persoanele fizice și care țin de tranzacțiile cu predarea deșeurilor de metale, hârtie, carton, cauciuc, plastic sau sticlă precum și a acumulatoarelor electrice uzate, pentru care limita plăților în numerar este de 100 de mii de lei anual, și pentru tranzacțiile legate de vânzarea producției de fitotehnie și horticultură, limita stabilită fiind de 200 mii de lei anual.
Libertatea de a alege modalitatea de plată rămâne o condiție esențială pentru incluziunea financiară a tuturor grupurilor în societate. Această progresie continuă să influențeze modul în care gestionăm și utilizăm banii, deschizând calea pentru noi inovații și transformări în sistemul financiar global. La nivel european, de exemplu, prin Strategia de numerar 2030, Banca Centrală Europeană se angajează să asigure posibilitatea consumatorilor de a rămâne liberi să aleagă cum să plătească, astfel încât numerarul să rămână ca o opțiune valabilă și acceptată pe scară largă ca mijloc de plată. În paralel, sunt aplicate rigorile necesare pentru a preveni condițiile prielnice activităților ilegale într-un mediu economic.