Ministerul Finanțelor a elaborat proiectul hotărârii de Guvern pentru aprobarea Regulamentului cu privire la modul de administrare de către Serviciul Fiscal de Stat a bunurilor confiscate, a bunurilor fără stăpân, a bunurilor sechestrate perisabile sau cu termen de păstrare limitat, a corpurilor delicte, a bunurilor abandonate în favoarea statului, a bunurilor trecute în proprietatea statului cu drept de succesiune şi a comorilor.
Proiectul prevede excluderea lacunelor și contradicțiilor normative, precum și reglementarea mecanismului ce ar permite Serviciului Fiscal de Stat asigurarea administrării eficiente a bunurilor aflate în evidența sa, care ar accelera procesul de valorificare a bunurilor respective, inclusiv ar reduce cheltuielile administrative, tangențiale administrării.
Un alt aspect de reformare presupune reevaluarea prețurilor la bunurile confiscate la fiecare 30 de zile lucrătoare, cu aplicarea unor reduceri în mărime de 20% corespunzător. În cazul în care bunurile nu vor fi comercializate în termen de 150 de zile lucrătoare, se propune o expunere suplimentară a bunurilor spre comercializare, pentru o perioadă de 15 zile lucrătoare. În cadrul acestei proceduri, prețurile la bunuri ar putea fi redus până la 50%. Dacă nici prin această metodă nu vor fi comercializate, proiectul prevede transmiterea bunurilor cu titlul gratuit sau nimicirea acestora.
Suplimentar, se urmărește extinderea cercului de subiecți care ar putea procura bunurile aflate la evidența Serviciului Fiscal de Stat, prin oferirea unor drepturi în acest sens nu doar agenților economici, dar și persoanelor fizice. Astfel, persoanele fizice în baza contractului de vânzare-cumpărare, vor putea să procure bunurile pasibile comercializării conform Regulamentului.
Totodată, proiectul elaborat prevede excluderea unor categorii de bunuri din categoria celor care urmează a fi administrate de către SFS: arme de foc, muniții, materiale explozive, medicamente, materiale radioactive, hîrtii de valoare etc.
O altă măsură binevenită constă în reglementarea aspectului aferent transmiterii monedei naționale și valutei străine confiscate, nemijlocit de către autoritățile abilitate către instituțiile financiare, care urmează să asigure transferarea monedei naționale și a echivalentului în lei, urmare a convertirii valutei străine, la bugetul corespunzător aferent încasării mijloacelor bănești din comercializarea bunurilor confiscate.