37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   BNM și Banca Centrală Europeană au încheiat un memorandum de înțelegere în domeniul supravegherii bancare

BNM și Banca Centrală Europeană au încheiat un memorandum de înțelegere în domeniul supravegherii bancare

29.09.2020709 views BNM
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Memorandumul de înțelegere dintre Banca Națională a Moldovei (BNM) și Banca Centrală Europeană (BCE) a intrat în vigoare la data de 22 septembrie 2020 și se referă la cooperarea și asigurarea unui schimb eficient de informații în domeniul supravegherii bancare.

O astfel de cooperare este esențială pentru a promova integritatea, stabilitatea și eficacitatea instituțiilor supravegheate atât de BNM, cât și de BCE.

Semnarea Memorandumului de înțelegere cu BCE reprezintă o realizare semnificativă orientată spre fortificarea capacității de supraveghere bancară a BNM, precum și o confirmare concludentă a implementării obiectivelor comune stabilite de către țara noastră și Uniunea Europeană în Acordul de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană. Astfel, BNM continuă procesul de reformare a sectorului bancar din țara noastră, aplicând consecvent cele mai bune practici europene și internaționale.

Încheierea acestui memorandum a devenit posibilă după ce în anul 2018 Autoritatea Bancară Europeană a evaluat pozitiv regimul de confidențialitate aplicat de Republica Moldova în domeniul supravegherii bancare, ceea ce facilitează schimbul de informații dintre BNM și autoritățile de supraveghere bancară din Uniunea Europeană.

BCE este o instituție a Uniunii Europene și are drept obiectiv principal menținerea stabilității prețurilor. Începând din noiembrie 2014, BCE este responsabilă, de asemenea, de supravegherea directă a instituțiilor de credit semnificative din zona euro (formată din statele membre ale Uniunii Europene a căror monedă este euro). Astfel, BCE supraveghează activitatea instituțiilor de credit din zona euro care au filiale sau sucursale în alte țări (inclusiv în Republica Moldova), sau ale căror instituții-mamă își au sediul în alte țări. Cooperarea în acest ses dintre BCE și autoritățile de supraveghere bancară din țările respective răspunde scopurilor comune de supraveghere eficientă și sigură.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...