37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   BNM menține rata amortizorului anticiclic

BNM menține rata amortizorului anticiclic

28.02.2024123 views BNM
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Prin Hotărârea Comitetului executiv al Băncii Naționale a Moldovei (BNM) nr.48 din 22.02.2024 se menține rata amortizorului anticiclic pentru expunerile din credite situate în Republica Moldova în mărime de 0% din cuantumul expunerii la risc.

Comitetul executiv al BNM a revizuit rata amortizorului anticiclic, luând în considerare referențialul pentru amortizor la situația de la finele trimestrului III al anului 2023. Astfel, în trimestrul III 2023, raportul Credit/PIB trimestrial a constituit 85,6%, iar devierea raportului Credit/PIB față de tendința sa pe termen lung înregistrează valoare negativă de -12,6%. Nivelul indicatorului Credit/PIB denotă absența riscurilor sistemice ciclice legate de creșterea excesivă a creditării, ceea ce susține decizia de a menține rata amortizorului anticiclic pentru expunerile relevante din Republica Moldova la nivelul de 0%.

În același timp, în vederea calculării corecte a amortizorului anticiclic de capital specific băncii, băncile trebuie să asigure evidența adecvată a ratelor amortizorului anticiclic aplicabile pentru statele în care au expuneri relevante din credite.

Decizia a fost luată în baza analizelor și studiilor efectuate de BNM, care au ca scop realizarea obiectivului intermediar al politicii macroprudențiale de reducere și prevenire a creșterii excesive a creditelor în sectorul bancar. Frecvența revizuirii ratei amortizorului anticiclic pentru Republica Moldova este trimestrială.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...