37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   BNM informează cetățenii cum să evite schemele de fraudă cu pretext investițional

BNM informează cetățenii cum să evite schemele de fraudă cu pretext investițional

07.02.2023217 views BNM
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Banca Națională a Moldovei (BNM) recomandă cetățenilor să se informeze înainte de a face investiții, astfel încât să evite schemele de fraudă care iau amploare în era tehnologiilor informaționale, la nivel mondial, țara noastră nefiind o excepție.

Banca centrală precizează că răufăcătorii utilizează cu precădere rețele sociale pentru diseminarea anunțurilor false și, profitând de lipsa de prudență a oamenilor, îi ademenesc în scheme de pretinse investiții, cu promisiunea că în scurt timp vor obține câștiguri fabuloase.

În mod special, infractorii folosesc denumirile unor companii cu renume sau ale unor instituții naționale și internaționale, prin utilizarea brandurilor și logo-urilor unor bănci centrale și comerciale sau imaginilor unor demnitari de stat, a unor pagini web fictive, apelând și la falsificarea ștampilelor sau a actelor acestora. Odată ce reușesc să obțină mijloacele financiare de la persoanele atrase în schemă, răufăcătorii dispar fără urmă. În același timp, schemele  sunt modificate de la caz la caz, ceea ce face dificilă detectarea lor și sporește numărul de victime.

În acest context, Banca Națională îndeamnă cetățenii să se informeze de pe site-uri oficiale și să fie  precauți atunci când li se fac promisiuni de  profituri mari și rapide. De asemenea, se recomandă prudență maximă față de persoanele care pretind că au cunoștințe și oferă oportunități exclusive de investiții sau față de cei care solicită plăți cu scopul investițiilor, în special dacă cealaltă parte vine cu inițiativa efectuării de investiții.

Banca centrală mai recomandă cetățenilor să nu discute aspecte legate de investiții cu persoane suspecte care utilizează tehnici de vânzări agresive, să nu transmită bani persoanelor cu care au interacționat doar în mediul online. În mod special, BNM menționează că nu trebuie furnizate date bancare, copii ale actelor de identitate sau orice alte informații sensibile pe pagini web care promovează obținerea profiturilor mari sau rapide și a căror autenticitate nu poate fi verificată.

Totodată, BNM atenționează, în mod repetat, asupra riscurilor de a investi în criptovalute, care nu sunt reglementate în Republica Moldova. Prin urmare,  fondurile utilizatorilor nu sunt protejate.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...