37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   BNM continuă măsurile de politică monetară pentru a încetini ritmul de creștere a prețurilor

BNM continuă măsurile de politică monetară pentru a încetini ritmul de creștere a prețurilor

06.10.2021457 views BNM
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei (BNM) a votat în ședința extraordinară din 5 octombrie 2021 majorarea ratei de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt până la 5.5 puncte procentuale.

Totodată, a fost diminuat coridorul ratelor cu 0.5 p.p.- de la 2,5% la 2.0 la sută. Astfel, rata la depozitele overnight va constitui 3.5 la sută, iar creditele overnight 7.5 procente.

BNM continuă măsurile de înăsprire graduală a politicii monetare cu scopul de a atenua presiunile inflaționiste generate de efectele de runda a doua a creșterii prețurilor la nivel global, a costurilor de producție și de distribuție, a resurselor energetice și a produselor alimentare. Totodată, BNM a luat în considerare presiunile din partea cererii agregate interne  susținute de  majorarea venitului populației (fondului de salarizare, asistenței sociale, remiterilor etc) și mărirea volumului creditelor de consum și a celor ipotecare.

Diminuarea simultană a coridorului ratelor cu majorarea ratei de bază este calibrată pentru a motiva preferințele consumatorilor spre economisire de la consumul imediat, în contextul revigorării pronunțate a activității economice în primele 9 luni ale anului curent.

Banca Națională a Moldovei va continua să monitorizeze atent evoluțiile mediului intern și internațional și este pregătită să vină cu măsurile necesare în vederea îndeplinirii obiectivului fundamental de asigurare a stabilității prețurilor.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...