37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   BNM: Comunicat cu privire la stabilirea ratei amortizorului anticiclic, februarie 2020

BNM: Comunicat cu privire la stabilirea ratei amortizorului anticiclic, februarie 2020

18.02.2020538 views BNM
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei (BNM) a stabilit rata amortizorului anticiclic pentru expunerile din credite situate în Republica Moldova, luând în considerare referențialul pentru amortizor la situația de la finele trimestrului III al anului 2019.

Astfel, în trimestrul III 2019, raportul Credit/PIB trimestrial a constituit 74,3%, iar devierea raportului Credit/PIB față de tendința sa pe termen lung înregistrează valoare negativă de

-32,9 p.p. Nivelul scăzut al indicatorului Credit/PIB denotă absența riscurilor sistemice ciclice legate de creșterea excesivă a creditării, ceea ce susține decizia de a menține rata amortizorului anticiclic pentru expunerile relevante din Republica Moldova la nivelul de 0%.

În același timp, în vederea calculării corecte a amortizorului anticiclic de capital specific băncii, băncile trebuie să asigure evidența adecvată a ratelor amortizorului anticiclic aplicabile pentru statele în care au expuneri relevante din credite.

Decizia a fost luată în baza analizelor și studiilor efectuate de BNM, care au ca scop evaluarea riscurilor potențiale pentru sectorul bancar. Frecvența revizuirii ratei amortizorului anticiclic pentru Republica Moldova este trimestrială.

Hotărârea Comitetului executiv al BNM nr.24 din 06.02.2020 cu privire la stabilirea ratei amortizorului anticiclic pentru expunerile din credite situate în Republica Moldova intră în vigoare la data adoptării și se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...