37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   BNM a stabilit rata amortizorului anticiclic pentru expunerile din credite

BNM a stabilit rata amortizorului anticiclic pentru expunerile din credite

28.06.202269 views BNM
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei (BNM) a stabilit rata amortizorului anticiclic pentru expunerile din credite situate în Republica Moldova, luând în considerare referențialul pentru amortizor la situația de la finele trimestrului IV al anului 2021.

Astfel, în trimestrul IV 2021, raportul Credit/PIB trimestrial a constituit 93,6%, iar devierea raportului Credit/PIB față de tendința sa pe termen lung înregistrează valoare negativă de -10,2%. Nivelul indicatorului Credit/PIB denotă absența riscurilor sistemice ciclice legate de creșterea excesivă a creditării, ceea ce susține decizia de a menține rata amortizorului anticiclic pentru expunerile relevante din Republica Moldova la nivelul de 0%.

În același timp, în vederea calculării corecte a amortizorului anticiclic de capital specific băncii, băncile trebuie să asigure evidența adecvată a ratelor amortizorului anticiclic aplicabile pentru statele în care au expuneri relevante din credite.

Decizia a fost luată în baza analizelor și studiilor efectuate de BNM, care au ca scop evaluarea riscurilor potențiale pentru sectorul bancar. Frecvența revizuirii ratei amortizorului anticiclic pentru Republica Moldova este trimestrială.

Hotărârea Comitetului executiv al BNM nr.128 din 23.06.2022 cu privire la stabilirea ratei amortizorului anticiclic pentru expunerile din credite situate în Republica Moldova intră în vigoare la data adoptării și se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...