37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   BNM a publicat Raportul asupra inflației

BNM a publicat Raportul asupra inflației

15.05.2024133 views BNM
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Banca Națională a Moldovei (BNM) a publicat Raportul asupra inflației nr.2. Potrivit documentului, în primele trei luni ale anului curent, rata anuală a inflației a continuat tendința descendentă începută la finele anului 2022. Astfel, rata anuală a inflației s-a diminuat de la 4,2 la sută în luna decembrie 2023 până la 3,9 la sută în luna martie 2024. În prima lună a anului curent aceasta a înregistrat o majorare până la 4,6 la sută, după care și-a reluat tendința observată pe parcursul anului precedent. Ca rezultat, similar trimestrului IV 2023, rata anuală a inflației s-a plasat în intervalul de ±1,5 puncte procentuale de la ținta de 5,0 la sută. Totodată, rata medie anuală a inflației a constituit 4,3 la sută în trimestrul I 2024, fiind cu circa 1,1 puncte procentuale inferioară celei din trimestrul precedent.

Potrivit BNM, rata anuală a inflației va continua să scadă ușor în primul trimestru de prognoză, după care va spori până la începutul anului viitor, ulterior va înregistra o diminuare nesemnificativă până la sfârșitul orizontului de prognoză, cu excepția trimestrului IV 2025, când va spori neînsemnat.

Rata anuala a inflației va înregistra valoarea maxima de 6,4 la sută în trimestrul I 2025 și valoarea minimă de 3,5 la sută în trimestrul III 2025. Inflația medie anuală va fi de 5,0 la sută și de 4,6 la sută în anul curent și, respectiv, în anul viitor.

Totodată, ritmul anual al prețurilor produselor alimentare va avea o tendință relativ stabilă pe întreaga perioadă de prognoză. Rata anuală a prețurilor reglementate va continua să scadă în primul trimestru de prognoză, după care va avea o tendință ascendentă până la începutul anului viitor, urmată de o diminuare continuă până la sfârșitul orizontului de prognoză, cu excepția trimestrului IV 2025, când va crește neesențial. Ritmul anual al prețurilor la combustibili își va continua tendința ascendentă până la finele anului curent, după care se va diminua spre sfârșitul perioadei de prognoză.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...