37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Beneficii pentru antreprenori, primării și cetățeni: Republica Moldova aderă la Programul Europa Digitală

Beneficii pentru antreprenori, primării și cetățeni: Republica Moldova aderă la Programul Europa Digitală

20.02.2024116 views MDED
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Republica Moldova se alătură Programului Europa Digitală, o inițiativă a Uniunii Europene, care vine cu numeroase beneficii pentru antreprenori, administrații locale, sectorul asociativ și cetățeni. Aderarea la acest program înseamnă că mediul de afaceri, primăriile, ONG-urile și instituțiile centrale din întreaga țară vor avea acces la fonduri europene pentru digitalizare. Bugetul total de 7,5 miliarde EUR este disponibil pentru toate țările membre ale programului până în anul 2027.

Acordul de asociere pentru Programul Europa Digitală a fost semnat ieri, 19 februarie, la Bruxelles, de viceprim-ministrul, ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, și Comisarul european Thierry Breton, responsabil pentru piața internă.

Astfel, Republica Moldova va beneficia de sprijin financiar și expertiză pentru a-și îmbunătăți infrastructura digitală și pentru a promova inovația și incluziunea digitală în societate. 

Principalul document strategic al țării pentru transformarea digitală este Strategia de Transformare Digitală 2023-2030, aprobată în septembrie anul trecut. Scopul documentului este să dezvolte o societate digitală inovatoare și incluzivă, cu infrastructură avansată, guvernare digitală și o comunitate de afaceri care să beneficieze de oportunitățile digitalizării. Accesul la finanțare prin Programul Europa Digitală va sprijini realizarea acestor obiective.

Totodată, prin intermediul Programului Europa Digitală, Moldova va accelera procesul de digitalizare al întreprinderilor și administrației publice. Acest lucru va sprijini startup-urile și întreprinderile mici și mijlocii, precum și sectorul public, în eforturile lor de a deveni mai competitive și de a îmbunătăți modelele de afaceri prin utilizarea tehnologiilor digitale avansate.

Suportul programului este consolidat prin acordarea unei reduceri de 95% a contribuțiilor financiare anuale ale Moldovei, până la finalizarea acestuia în 2027.

Republica Moldova va participa activ la viitoarele oportunități din domeniul digital, în special în cele 4 domenii la care a fost asociată: supercarul, inteligență artificială, competențe digitale avansate, implementare și utilizare optimă a tehnologiilor digitale și interoperabilitate.

Acordul de asociere va intra în vigoare retroactiv, de la 1 ianuarie 2024, odată cu finalizarea proceselor de ratificare aferente.

Programul Europa Digitală este un program de finanțare al Uniunii Europene axat pe adoptarea tehnologiilor digitale de către întreprinderi, cetățeni și administrații publice. Programul urmărește să accelereze redresarea economică și să modeleze transformarea digitală a societății și a economiei europene, aducând beneficii tuturor, dar în special întreprinderilor mici și mijlocii.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...