Stimaţi cititori, vă informăm că SFS a plasat actualizări a Bazei generalizate a practicii fiscale prin care au fost date răspunsuri la următoarele întrebări:
- Care este modul și documentele necesare pentru înregistrarea activității independente de către persoanele fizice?
În conformitate cu prevederile art.697 alin. (2) din Codul fiscal, dreptul la aplicarea regimului fiscal al persoanelor fizice ce desfășoară activitate independentă se realizează prin cererea depusă de către contribuabil la subdiviziunea Serviciului Fiscal de Stat.
Astfel, persoanele fizice pentru a-și înregistra activitatea independentă urmează să se deplaseze la subdiviziunea Serviciului Fiscal de Stat în a cărui rază teritorială de deservire își au adresa de domiciliu, pentru depunerea Cererii de înregistrare/actualizare a datelor/încetare a activității independente conform anexei nr. 1 la Ordinul Ministerului Finanțelor nr. 2 din 9 ianuarie 2017, cu anexarea următoarelor documente: copia buletinului de identitate;documentul ce atestă procurarea a ECC de pe piața internă (factura fiscală).
În cazul în care contribuabilul dispune de semnătură electronică sau mobilă, acesta are posibilitatea să înregistreze Cererea on-line, prin accesarea portalului www.sfs.md, în cadrul SIA “Cabinetul personal al contribuabilului” serviciul SIA “e-Cerere”.
- Care va fi modalitatea de confirmare a procurărilor efectuate de persoanele fizice ce desfășoară activitate independentă?
În cazul efectuării procurărilor de la persoanele fizice care nu desfășoară activitate de întreprinzător, evidența procurărilor se efectuează în registru, conform modelului stabilit de Serviciul Fiscal de Stat (aprobat prin Ordinul SFS nr. 229/2023). Registrul se prezintă la subdiviziunea Serviciului Fiscal de Stat până la data de 25 a lunii următoare încheierii anului fiscal (art. 698 alin. (1) din Codul fiscal).
În celelalte cazuri, contribuabilul este obligat să dețină documentele de proviniență pentru bunurile comercializate (art. 698 alin. (2) din Codul fiscal).
- Cum urmează a fi deduse cheltuielile suportate pentru procurarea echipamentului de casă și de control de către persoanele care desfășoară activitate independentă?
În temeiul prevederilor art. 6911 alin. (2) din Codul fiscal, în prima perioadă fiscală, contribuabilul este în drept să diminueze suma impozitului pe venit datorat cu suma cheltuielilor suportate pentru procurarea echipamentului de casă și de control utilizat în activitate, cu excepția persoanelor care au beneficiat de compensarea sumei aferente procurării echipamentului de casă și de control.Prin perioadă fiscală se înțelege anul calendaristic la a cărui încheiere se determină venitul din activitate (art. 699 alin. (1) din Codul fiscal).
Prin urmare, contribuabilul este în drept să își diminueze suma impozitului pe venit datorat cu suma cheltuielilor suportate pentru procurarea echipamentului de casă și de control utilizate în activitate doar în primul an de activitate.
Totodată, contribuabilii care au beneficiat de compensarea cheltuielilor suportate pentru inițierea activității independente din partea Organizației pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului, nu vor fi în drept să diminueze suma impozitului pe venit.
Ordinul SFS nr. 426 din 15-11-2023
Notă: Vă atragem atenția asupra faptului că, pot fi efectuate actualizări ale răspunsurilor oferite de către Serviciul Fiscal de Stat, de aceea vă rugăm să consultați suplimentar răspunsurile actualizate ale bazei de date.